1 Ağustos 2021

BlueSanat Atölyesi Kaligrafi Sanatını Anlattı

ile izdiham

Sizi tanıyalım

Merhaba ben Asi ; instagram da asi_blue_art (bluesanat) hesabının sahibiyim;

Kişisel çalışmalarımı bu hesaptan yayınlamaktayım. Çok uzun yıllardır sanata ilgim vardı sürekli araştırma ve öğrenme çabası içerisindeydim. Amatör çalışmalarım küçük yaşlarda başladı, daha sonra yazıya da ayrıca olan ilgim beni kaligrafi ile tanıştırdı. Farklı bölümlerden iki üniversite bitirmeme rağmen dönüp dolaşıp sanatın içinde buldum kendimi. Kaligrafi dışında hüsnü hat,  tezhip, ebru, minyatür, karakalem, gravür, sulu boya ve birçok sanat alanında çalışmaya devam ediyorum. Şu an temelini öğrendiğim tüm sanatları kombine ederek kendi sitilim de çalışmaya gayret ediyorum. Kaligrafi ve sanatın olmadığı bir dünya hayal edemiyorum, bu bir sanat aşkı. Bu alanda da ayrıca kaligrafiye farklı bin yön daha kazandıracak farklı çalışmaların da içerisindeyim. Ümit ediyorum ki sonucu tüm kaligrafi sevenler için çok güzel olacak…

Kaligrafi nedir, kaligraf kime denir?

Kaligrafi sözcüğü, Yunanca kalligrafia sözcüğünden gelmektedir.  Kalligrafia, güzel anlamına gelen kallos sözcüğü ile yazı anlamına gelen graphos sözcüklerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Yunanlılar gündelik yazılardan farklı olarak süsleyerek yazılmış yazılar için kaligrafik sıfatını kullanmışlardır. Gündelik yazılarda işlevsellik ön plana çıkarken, kaligrafik yazılarda estetik ve görsellik ön plandadır.
Kaligrafi, yazı karakteri kullanılarak oluşturulan el yazısı sanatıdır. Kaligrafi sanatını icra eden sanatçıya, kaligraf denir.
Benim için ise kaligrafi, kaligrafın ellerinden ruhunun yansımasıyla harflerin eserde can bulmuş halidir.


Kaligrafi çeliştiklerinin sebebi nedir?

Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan yazı tarihinin her toplumda kendine özgü kaligrafi uygulamaları olmuştur.
Görsel sanatların bir üyesi olan kaligrafi, Dünyada her millette farklılıklar göstermiştir. Bu farklılıklar dil, din ve kültür farkından kaynaklanmaktadır.


Kalgirafi ve Hüsnü hat arasındaki fark nedir?

Her ne kadar aynı kulvarda anılsalar da ikisi de farklı yazı çeşitleridir. İkisi de güzel yazıdır ancak harf karakterleri başta olmak üzere çok farklılıkları vardır. Hüsnü hat da Arap harfleri kullanılır ve İslami motifler ile süslenir, kaligrafi latin harflerinden oluşur. Kaligrafi soldan sağa Hüsnü hat ise sağdan sola doğru yazılır.
Kaligrafi de harflerin ses değerlerinden bağımsız olarak anatomik yapısı ve birbirleriyle uyumu ön plandadır. Hat sanatında ise uyum harfler arasında değil, yazının bütününde ve içeriğinde aranır.



Kaligrafi ve tipografi birlikte midir?

Kaligrafi tipografi ile aynı alanda çalışır. Ortaya çıkan tasarımlar kaligrafi ile tipografinin birleşmesi ile boyut kazanır. Yazı tipi, punto ve kelimeler arası boşluklar baz alınır. Tipografi tasarımcıların ilgi alanı olan yazı düzenleme sanatıdır. Yazılar için şekil, düzenleme, bölümlendirme, renk verme ve tasarımın konusu ele alınır.


Kaligrafi Kalemleri ve kâğıtları hakkında bilgi verir misiniz?

Kaligrafi malzemeleri için kısa bir özet geçecek olursam;

Batırmalı metal uçlu kalemler, doldurmalı metal uçlu kalemler ve bunların altın uçlu olanları da mevcuttur. Ayrıca keçeli kalem kullananlara da rastlıyoruz…

Kalemleri de farklı uç ölçüleri de bulunmaktadır; yuvarlak, sivri, kesik uçlu gibi bunların dışında, 1.5mm, 3mm vb veF, M, flex uç gibi…
Düz kesim uçlar, tarama ucu, dip pens, divit sapı ve uçları, yan kesik kalem uçları, italik kalem uçları, ucu kesik uçlar, plakat kaligrafi ucu gibi çok çeşitliliğe sahiptirler. Ayrıca kalem dışında çeşitli fırçalar da kullanılmaktadır.
Kaligrafi birçok zemin üzerine yazılmaktadır. Duvarlara, metal, seramik, porselen üzerine, altın ve gümüş üzerine tuval ve paspartu gibi birçok zemine yazılmaktadır.
Kâğıt olarak da çok çeşitliliğe sahiptir, aharlı kâğıtlar, aharsız kâğıtlar, el yapımı kâğıtlar, asitli ve asitsiz kâğıtlar, kuşe kâğıtlar, pamuklu kâğıtlar gibi bir çok farklı kâğıt çeşidi kullanılmaktadır.

Kaligrafi de Süslemeler, Ornamentler hakkında bilgi verir misiniz?

Her kaligrafın kendine özgü kullandığı süsleme sanatları vardır; örneğin acanthus, tezhip, minyatür, ebru en bariz öne çıkanlardandır… vektörle grafik süslemelerde kullanılmaktadır. Bunların dışında örneğin ben kişisel tercihimdir karakalem, gravür ve farklı birçok sanatı da kullanmaktayım.
Belki de beni diğer kaligraf arakadşlardan ayıran en bariz özelliklerden biride şu ki; birçok sanatı bir arada kullanmam ve bunun dışında yazı da olduğu gibi görsel de de farklı teknikler uygulamam oluyor.

Kaligrafi eğitimleri ve malzeme teminleri?

Kaligrafi eğitimleri şu an halk eğitim merkezlerinde, üniversitelerin bünyesinde, modern kaligrafi özel eğitim derslerinde, özel kaligrafi kurslarında online ve birebir eğitimler olarak verilmektedir.

Kaligrafi malzemelerine ulaşım artık eskisinden daha kolay olmaktadır. Sanat malzemeleri satışı yapılan, sanat ve kitap marketler, sanat evleri, atölyeler, kırtasiyelerden ve e_ticaretten kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Yeni başlayanlar için başlangıç setleri, profesyoneller içinde birçok profesyonel malzemeye temin edilebilmektedir. Çeşitliliğe ve online hizmetlere dijital ağ ile birlikte daha hızlı ulaşım sağlanabilmektedir.

Ayrıca kaligrafi alanında yazılan kitaplar da vardır. Özellikle yurt dışında çok gelişmiş, örnek teşkil eden kitapların en kısa zaman da Türkiye’de de satışa sunulmasını bekliyoruz. Bu konuda mustaribim çünkü henüz o kalitede kitaplar yayınlanmadı. Umarım ilerleyen zaman ben ve sanata gönül vermiş tüm sanatçı dostlarımın çalışmaları ile daha verimli kitaplara kavuşacağız.

İzdiham

Röportaj: İbrahim Varelci