Nahçıvanlı Şair İmamali Hacılı İle Röportaj Yaptık:
Cihat Dündar, İmamali Hacılı ile sizin için konuştu. Belki de çok geç kaldık isimli kitabı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan genç yazar kitabı okura sunmakta geç kaldığını itiraf ederken yeni çalışmalarından da söz etti.
İmamali Hacılı kimdir?
Öncelikle kendimi tanıtayım. Ben İmamali Hacılı, 1990 yılında Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin Culfa ilçesinin Milağ köyünde doğdum. İstanbul’da yaşıyorum. Tarih müzesi sahibi, para koleksiyoncusu ve şairim. On sekiz yıla yakındır şiir yazarım. Bir şiir kitabım ve üç ortak kitap çalışmam var.
Yazarlık hayatınız nasıl başladı?
Ortaokul zamanında çok sevdiğim bir öğretmenim vardı. O kadar değerliydi ki benim için anlatamam. İlk şiirimi ona yazdım. Sonra da böyle başladı şairlik hayatım.
Size öncülük eden bir isim var mı?
Evet ağabeyim. Öncülük etmekle beraber her zaman destek olan ağabeyim Elhas Hoca hep yanımda oldu, başarılarımı ona borçluyum. Bütün yazılarımı ilk ona okur, onunla değerlendiririz.
Yazarken nelerden etkilenirsiniz?
Hani derler ya şair kalbi duygusaldır, aynen ben de öyleyim. Çoğunlukla yazılarım sevgiyle, aşkla ilgilidir. Her küçük şeyden etkilenirim, bir ilham kaynağı bulurum.
Katıldığınız “Usta şair” isimli ortak kitaptan bahseder misiniz?
Bir şair arkadaşım var, Ali Rüzgar, o bana böyle bir şey önerdi, ben de kabul ettim ve katıldım. Bu sayede sayın Mustafa Tenker hocamla, sayın Beyza Bakırcı hocamla tanıştık.
Okuyucuyla buluşan “Belki de çok geç kaldık” isimli eserinizden bahseder misiniz?
Bu kitap benim ilk eserimdir. Uzun yıllardır uğraştığım, ortaya çıkardığım bir eserdir. İlk yazdığım şiirle başlayıp sevdiğim kadının bana yazdığı şiirle bitiyor. İçerisinde iki dilde de, yani hem Türkçe hem de Azerbaycancanca şiirlerim mevcuttur.
Kitabınızın vermek istediği mesaj nedir?
Buradaki mesaj bir kaç yönde anlatılabilir. Birincisi; zamanında değer vermediklerimiz için bir keder, bir üzüntü söz konusu. İkincisi benim şahsen bu kitap için gerçekten çok geç kaldığımı düşünüyor olmam. Bu belki de bir kaç yıl önce yapmalıydım diye düşünüyorum.
Kitabınızın ismi nerden geliyor?
Kitabın ismi aynı isimli şiirden kaynaklanıyor. Yine her işimde olduğu gibi bu sefer de abimle beraber bu ismi karar verdik.
Eseriniz okur gözüyle yorumlar mısınız?
Şiirler herkesin seveceği, bazısı dokunaklı, bazısı da sevgi dolu, huzur verici. Okunması da güzeldir. Herkesin yaşadığı olaylar, başına gelebilecek duygular göz önüne alınmıştır.
Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Şimdi çalışmaları süren iki ortak kitabımız var. Biri Beyza Bakırcı hocamla Mustafa Tenker hocamın birlikte derlediği “Benim kalemim senin kalemini döver” adlı ortak kitap, diğeri de Cihat DÜNDAR ile hazırladığımız ve yakında okurlarıyla buluşacak olan “Yediveren Çiçekler” adlı ortak kitabımız… Bana değer verip bana zaman ayırdığınız için de ayrıca sizlere teşekkür ederim
Cihat Dündar
İZDİHAM