16 Mart 2021

Sin Edebiyat’ın Tahsin Yücel Özel Sayısı Çıktı

ile izdiham

Kahramanmaraş’ta yayın hayatını sürdüren iki aylık şiir ve edebiyat dergisi Sin Edebiyat’ın 26. sayısı (Mart-Nisan 2021) Tahsin Yücel Özel Sayısı olarak yayımlandı.

Sin Edebiyat bu sayısında akademisyen, yazar, bilim insanı Tahsin Yücel’i eserleriyle birlikte andı. Derginin bu sayısında Feridun Andaç (Çok Yönlü Bir Anlatı Ustası: Tahsin Yücel), Y. Bekir Yurdakul (Direnmenin Bir Yolu da… Yazmaktır), Günay Güner (İnceyazın-Dilbilim Ustası Tahsin Yücel’in Türk Dil Devrimine Yaklaşımı), Nedret Öztokat Kılıçeri (Tahsin Yücel ve Yazar İmgesi) gibi usta isimlerin yanı sıra Yaşar Ercan (Bir Var Bir Yok Oluş Hikâyesi: Bıyık Söylencesi), Batıgün Sarıkaya (Tutkulu Okurlar İçin Tahsin Yücel’in Romanları Arasında Bir Gezinti), Gönül Ocak (Vicdani Bir Sorgulama: Haney Yaşamalı), Kaan Tanyeri (İlk Göstergebilimci Kimdir?), Demet Aksu (Haney Yaşamalı’dan Golyan Devrimi’ne Elli Üç Yıllık Hayristan Yolculuğu), Halil Altun (Bir Kayboluş Öyküsü: Mutfak Çıkmazı), Cemre Özcan (Ütopya-Distopya Ekseninde Bir Roman: Gökdelen), Mustafa Bostan (Yazarlar ve Kentler Bağlamında Tahsin Yücel ve Elbistan), Süleyman Aydemir (Aykırı Öykülerde Mizahın Tonları), Murat Kaçer (Salaklık Üstüne Deneme ve Aidiyet Üzerine) ve Salih Erayabakan (Yazın ve Yaşam Arasında: Tahsin Yücel) da yazılarıyla;Çiyil Kurtuluş, Miray Aydın ve Himmet Çokal öyküleriyle yer aldılar.

Prof. Dr. Nedret Öztokat Kılıçeri, Tahsin Yücel hakkında merak ettiklerimizi kızı Prof. Dr. Halime Yücel’e sorarken Prof. Dr. V. Doğan Günay ile Prof. Dr. Nüket Güz de Tahsin Yücel’in göstergebilim çalışmaları hakkında söyleştiler.

Ayrıca James Longenbach (çev. Hatice SOLAK) ve Carlos Nobrega’dan (çev. İbrahim Ercan) birer çeviri şiir dergide yer buldu. Dergide yer alan diğer isimler şöyle:

Şiir: Rênas Roz, Tayyib Atmaca, Mehmet Sezgin Sarı, Fatih Akça, Ömer Taha Onat, Emre Tekneci, Nurdan Bayrakdar, Fahrettin Koyuncu, Yasin Gedik.

Kitap İnceleme: Gizem Öykü Gökgül.

Kapak Çizim: Barış Şehri

Sunuş Yazısından

“Gerçek edebiyat ruhsal sağlığımızın güvencesidir, her zaman sürdürmüştür bu işlevini; umarım, bundan sonra da sürdürür.”

Vatandaş, Tahsin Yücel

Bu sayımızı cumhuriyet döneminin yetiştirdiği önemli aydınlarımızdan Tahsin Yücel’e ayırmak istedik. Yücel’i her yönüyle anlatıp eserleri üstüne yazılar kaleme almak ve onu tanımayan okurlar için merak uyandırmaktı arzumuz. Nitekim dosya konumuzu ilan ettikten sonra hiç beklemediğimiz kadar Tahsin Yücel yazıları aldık. Bu bizi hem şaşırttı hem de mutlu etti. Gördük ki Tahsin Yücel zaten okurunu bulmuş, okuruna ışık olmuş. Biz yine de henüz onun eserleriyle tanışmayan okurlar için şöyle bir giriş yapalım.

Tahsin Yücel 17 Şubat 1933’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı olan Ötegeçe köyünde dünyaya gelmiştir. 1945’te girdiği devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavını kazanıp Galatasaray Lisesine kaydolana kadar da Elbistan’da yaşamıştır. Elbistan onun hayatında hem yazınsal hem de yaşamsal bir gözlemevi olmuştur. Zira babasını henüz üç yaşında burada kaybetmiş, annesi ve kardeşleriyle ilkokul yıllarını burada geçirmiştir. İlk yazma denemelerine de yine burada başlamıştır.

Galatasaray Lisesiyle hayatında yeni bir pencere açılır Tahsin Yücel’in. Ötegeçe’den öte geçemeyen her Anadolu çocuğuna hayatıyla ve eserleriyle ışık tutmuş, onları okumaya teşvik eden örnek bir isim olmuştur. Yücel, Galatasaray Lisesinden mezun olup İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazandıktan sonra yabancı eserleri Türkçeye kazandırmaya başlar. Bu gayretinin yanı sıra Varlık Yayınlarında çalışma hayatına atılarak yazının mutfağına da merhaba der. Tahsin Yücel hem okur hem de çalışır. İlk öykü kitabı “Uçan Daireler” de tam bu sıralarda Varlık Yayınlarından okuruna ulaşır.

Üniversiteden mezun olduktan sonra akademik çalışmalarına ağırlık verir. Kazandığı bursla Paris’e gider ve ülkemizde adını ilk kez kendisiyle duyduğumuz Göstergebilim üstüne çalışır. Akademi, edebiyat, Göstergebilim derken onlarca esere imza atar. Fakat yaşamayı da ihmal etmez. Evlenir, iki çocuk sahibi olur. Çalışmalarına askerlik görevinde geçirdiği süre hariç hiçbir zaman ara vermez. Bu çalışma azmi onu uluslararası akademi çalışmalarında adının sıkça anılacağı bir üne ve başarıya ulaştırmıştır. Eserleri birçok dile çevrilir.

Akademisyen kimliğinin yanında yazar kimliği de bulunan Yücel’in çeviri, öykü, eleştiri, deneme, makale, roman gibi türler başta olmak üzere birçok eseri bulunmaktadır. Aramızdan 22 Ocak 2016 tarihinde ayrıldığında geriye hayran olunası bir yaşam öyküsü ve tekrar tekrar okunası eserler bırakmıştır.

İZDİHAM