12 Nisan 2017

Liselilerin “Demlik Dergisi” Yoluna Devam Ediyor

ile izdiham

2016-2017 eğitim yılının başında Kartal Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip lisesinin beş kız öğrencisi bir dergi çıkarmaya karar veriyor. Gençliklerinde bir dala tutunmak, vakti değerli kılmak, aradan yıllar geçtiğinde göğüslerini gere gere “Ben susmadım” diyebilmek umuduyla koyuluyorlar işe. Yaşları 17-18 olan kız öğrenciler okul öğretmenlerinin de desteğiyle derginin tasarımı da dâhil her şeyi üstleniyor. Okulun iyi kalemlerinden şiirler, yetenekli olanlarından çizimler toplanıp bir araya getiriliyor. Derginin editörleri Beyza Mutlu, Ayşe Sezici, Merve Akın, Rukiye Demirci ve Sena Ataş gibi çeşitli yarışmalarda derece alan genç kalemlerden oluşuyor. Fanzin türünde olan dergi ilk sayısında yol temasını işliyor, aynı zamanda 15 Temmuz şehitlerini unutmuyor, Halep’in çocuklarına, Kudüs’e yer ayırıyor. Arka kapağını ise İbrahim Tenekeci’nin Barut şiiriyle süslüyor. Kendi dertlerinin yanına dünyanın dertlerini, gözyaşlarını, haksızlıklarını da sığdıran bu güzel dergi Kasım ayında çıkardığı ilk sayısının gelirine hiç dokunmadan Halep’e bağışlıyor.

İkinci sayısı için iki ay ara veren bu dergi bu sefer karşımıza çocuk temasıyla çıkıyor.  Kapak cümlesi “Seni kendimden tanıdım çocuk” olan bu sayı, masumiyet bakışlarına adanıyor. Derginin ikinci sayısı insanların kirlenmiş kalplerine bir çocuk saflığını hediye ediyor. “Bak kardeşim, sen böyle değildin. Sen bu kadar kirli değildin.” satırlarını akıllara kazıtmak umuduyla yoluna devam eden dergi bu sayısının da gelirini hayır kurumuna bağışlayacak… Bu sayı bazı sayfalarında insanı biraz hüzne boğuyor, çocukluğunu ya da çocukken bembeyaz sandığı o koca dünyayı özletiyor. Birkaç sayfa sonra eğlenceli bölümleriyle dudaklarda tebessümler açtırıyor. Halep’in Kudüs’ün savaşın boynu bükük başı dik, ufacık ellerine aldıkları taşları fırlattığı an da kocaman zaferleri omuzlayan o mukaddes çocukların hüzünlerini de, çaresizliğini de, tükenmeyen umutlarını da yüreklere kalemiyle bırakıp kaçıveriyor.

Diğer edebiyat dergilerinden farklı olan Demlik, içindekiler kısmındaki anahtar imgesiyle ruhun kapılarını açıyor ve giriyor her bir yürekten içeri. Sayfa numarasının yerine yazının içeriğiyle ilgili kelimelerin kullanılması yaratıcı bir fikir olarak okurları tarafından çok beğeniliyor. İlk baskısının hızlıca tükenmesinin ardından ikinci baskıya giden bu emektar dergi yoluna dertleri toplayıp kaleminde demleyip devam ediyor.

İZDİHAM