10 Mart 2016

Kuyudaki Koro Yeniden

ile izdihamdergi

Kuyudaki Koro yeniden… 

 Biz derginin son şeklini merakla beklerken, nihayet kuyudan sesler gelmeye başladı ve Kuyudaki Koro, 2. dönem 1. sayısı ile okur karşısına zengin bir içerikle tekrar çıktı. Daha önce Ocak 2005- Ağustos 2006 arasında 7 sayı çıkan dergi, bu sayısında “nitelik” ve “nicelik” açısından hiçbir masraftan kaçınmamış.

Hiç bir masraftan kaçınmamış diyorum, çünkü gerek kâğıt kalitesi ve mizanpajı ile gerekse de muhteviyatıyla yoğun bir emek, ciddi bir çalışmanın ürünü Kuyudaki Koro…

Schopenhauer göre “ideal bir edebiyat dergisi bozulması imkânsız bir dürüstlükle nadir rastlanır bilgiyi ve daha da nadir olan yargı gücünü birleştirmiş olanlarca çıkarılabilir ancak.”

Schopenhauer’a göre durum böyle de, Bünyamin K.’ya göre nasıl? Bunu da önsözde şöyle belirtiyor, Bünyamin K:

“…Bu dergi kamaşması ara ara bizi buluyordu galiba. Bahtı dergiciliğe ve birbirine yazılı huzursuz adamlar belliydi, bunların hukuku belliydi. İnsan Saati de silkelenmiş geriye üç-beş kişi kalmıştık. Elinizdeki derginin künyesine baktığınızda 15–20 yılda şekillenmiş bir isim listesinin hemen hemen son şeklini bulacaksınız.”

Kuyudan duyduğumuz ilk sesler sırasıyla Hayrullah Safa, Harun Balcı,  Hasan Yasin Altıner ve Bünyamin K.’ya ait.

“Yüreğimize sudan bir mim sokuludur, bütün derdimiz budur. Orada dipsiz bir yiv oluşmuştur, bütün varımız budur. Dilsiz kızlarımız var, kekeme oğullarımız… Gırtlak kanseri babalarımız, rahim kanseri annelerimiz. Göğü görmekteyiz. Bağır bağırayız. Bağıramıyoruz. Nem içindeyiz, dem içindeyiz, derindeyiz.

Göğü görüyoruz.

Doğruluğunu yüzyılların onayladığı cetvelle varlığımıza koyu, kopkoyu çizgiler atılıyor. Görün istiyoruz.” (Bünyamin K.)  

Harun Balcı’nın Köye Çıkış adlı şiiri dergide öne çıkıyor. Derginin diğer şairleri Soner Sancaktepe, Hasan Yasin Altıner, Mustafa Karasoy, Oktay Orhun, Nihal Demir.

 Ayrıca Bünyamin K. ile Hayrullah Safa’nın Aynı Tema Üzerine Şiir Denemesi bölümünde “Hayatta Kalmak” başlıklı iki ayrı şiir bulunuyor.

 Bu sayının hikâyecileri Yunus Eren Us, Hasan Kaya ve Ali Kemal Nacaroğlu.

 Cam Kenarı bölümün oldukça zengin bir yazar kadrosuyla karşı karşıyayız. Ayşe Olgun, Hayrullah Safa, Pelin Yılmaz, Elif Pınar, Murat Karlıdağ, Nilay Özer, Bünyamin K. ve Reşit Güngör Kalkan.

 Kuyudaki Koro’ya “Öbür Dünya Hikâyeleri” isimli yayımlanmamış kitap çalışmasından şiir formunda kısa bir öyküyle Mevlana İdris kuyudan ses verenler arasında.

 Dergide yer alan diğer isimler ise Ömer Yalçınova, Mustafa Uçurum ve Mehmet Karamanlı.

 Kuyudaki Koro, bir edebiyat dergisine göre ismi oldukça şık ve orijinal. Derginin şairlerinden ve yazarlarından beklentimiz ise hayli yüksek. Şiir adedinin ve özellikle hikâye sayısının biraz daha arttırılmasıyla kuyudan daha çok ses duyabiliriz.

 

İzdiham