2 Ocak 2020

İzdiham’ın 43. Sayısı Çıktı

ile izdiham

İzdiham’ın 43. sayısı çıktı. Kapağa Haluk Bilginer’i taşıyan İzdiham, manşetinde Şahsiyet dizisinin repliğini taşıdı: Sen hiç birini tek soru sormayacak kadar sevdin mi Nesrin?

Özer Turan’ın hazırladığı İzdiham Marif Takvimi ile başlayan İzdiham 43. sayı Fernando Pessoa‘nın Kabuk Adam metni ile devam ediyor.

Cüneyt Arkın’ın kaleme aldığı Yenilmeyi Bilmeyen Dublör adlı yazı, Cüneyt Arkın’ın Malkoçoğlu filminin arka sahnesinde olanları dile getiriyor.

Geçtiğimiz aylarda Emmy Ödüllerini alan Haluk Bilginer ile yapılan röportajın yer aldığı İzdiham’da Gökhan Özcan “her şeyi yaşayıp bitirdiğimizde, yeniden başlayan nedir?” diye soruyor.

Turan Karataş ise çocukluk günlerine dair çok masum bir hikaye dile getiriyor. Bir Cigara Yak Oğlan. Atakan Yavuz ise Şifasız Bilgiler Ansiklopedisi’nin 9.’su ile karşımıza çıkıyor.

Tanzanyalı şair Manka Menga‘nın şiir Bestami Keçeli’nin çevirisiyle yer alırken İzdiham’daki diğer şiir ise Bülent Parlak’a ait. Tufanım Var, İkizim Yok.

İnsan yeniden başlayan bir canlıdır.” diyen Seda Nur Bilici, bu sayıda Hemingway’in romanından psikolojik analizler yapıyor. “Uzandım, göğsümün ateşini dindirdim.” diyen Güray Süngü ise bu sayıda Fatma Şengil Süzer’in bir mısrasından yola çıkarak metnini tamamlıyor.

Edward Munch’un Ayrılık adlı tablosunu anlatan Emine Şimşek ise şöyle diyor: “Kadın gider.”

Tiyatronun tarihsel sürecine sayfalarında yer veren Yağız Yılmaz, İzdiham’da ayrıca Selda Bağcan’a sorarak Selda Bağcan’ın en sevdiği on türküyü de İzdiham’a taşımış.

Abdullah Harmancı’nın hikayesi ise Amelie filmi ile başlayıp, annesinin yoğun bakım ünitesi ile devam ediyor. Ahmet Aslan, çok kısa ama çok uzun unutulmayacak bir metin kaleme almış. ““Resmî karşılığı olmayan acılar ve şiire dair.” Beyazıt Bestami Keçeli, halen yaşamakta olduğu Tanzanya’da insanların yoksulken neden mutlu olduğu oraya gidiş hikayesini birleştirerek anlatıyor.

Jules Verne’nin biyografisini Yaşar Ercan kaleme almış. Tarık Taş ise 2004 yılında tüplü ısıtıcıdan sızan gaz sonucu eşi ile birlikte hayatını unutulmaz usta Kazancı Bedih’i sayfalarına taşımış.

Ödünç takım elbiseyle Tv’ye çıkan Azer Bülbül‘ü yazan Serdar Aydın’ı ” İnsan insanla konuşmaz zaten, insan insana susar. ” diyen Halil Ecer takip ediyor. Halil İbrahim Kuruçay bu sayıda Cedric’i anlatıyor. 8 yaşında aşık olup yaşamanın ne kadar zor olduğunu anlatan Cedric’i.

Şairleri ve yazarları ile ünlü Kahramanmaraş’ı ise Muzaffer Bilsin değerlendiriyor. Yolun Sızısı adlı deneme ise Berat Karataş’a ait. Seyfullah Kuzu, Köpekleşmenin Tarihi’ne Özel Bir Bakış’ın 3. bölümünü anlatıyor. Hüseyin Hakan, “Düşmanın kellesine talip isek, üzgünüm ama işe kendi kellemizden başlamak zorundayız.” diyor İzdiham 43’te.

Günümüzün en büyük hastalıklarından biri olan şatafat ve gösteriş merakını İbrahim Varelci ayrıntılarıyla dile getiriyor. Burak Süme’nin bu sayıdaki yazısı ise ilk Türkçe sözlü film olan İstanbul Sokakları’nda. “Seni seviyorum sevgilim; öyleyse teslim olmamalıyız.” diyen Adem. Maksatsız.

Şair Dilek Kartal ile sayfalarını kapatan İzdiham’ın arka kapağında Bakıyorum Yoksunuz adlı metni ile fotoğrafı ve Mustafa Toprak yer alıyor.

İZDİHAM