1 Mart 2016

İtibar 5. Sayı Çıktı

ile izdihamdergi

İlk sayısı Ekim’de çıkan aylık edebiyat ve fikriyat dergisi İtibar, Şubat sayısında da sürpriz isimlerin ürünlerine yer veriyor.

Ekim ayından bu yana zengin bir içeriği okurla buluşturarak edebiyat ortamına hareketlilik getiren İtibar’ın Şubat sayısı da aynı zengin içerikle raflardaki yerini aldı. “Taştan Pek, Gülden Nazik” başlıklı sunuş yazısı mesuliyet ve merhamet hissinin altını çizerek açılıyor. Tanpınar’ın “İnsan ancak elindeki işe baktığı sürece temiz kalabilir” ve İsmet Özel’in “Titizlik ahlakın ta kendisidir” sözlerinden hareketle “Sadece işimize bakıyor ve titiz olmaya gayret ediyoruz. Hepsi bu.” denildikten sonra içeriğe dair özet bir değerlendirme sunuluyor.

Bu sayının kapağında, beşinci şiir kitabı kısa bir süre önce yayınlanan Şair Hüseyin Akın yer alıyor. Ahmet Edip Başaran’ın Akın’la yaptığı söyleşi, şairin dünyasına yine bir şairin nüfuz edebileceğinin kanıtı gibi. “Şiirin Fitilini Ateşleyen Bir Şeyler Olduğuna İnanıyorum” başlıklı bu söyleşi, sadece son kitabı Ömrümün Kısa Günü’ne değil, şairin bütün şiir macerasına dair de önemli ipuçları içeriyor. Söyleşinin ardından gelen İbrahim Tenekeci imzalı yazı da Akın’ın yeni kitabına dışarıdan yapılan sağlıklı ve titiz bir bakışın ürünü.

İtibar’ın bu sayısı önceki sayılardan farklı olarak iki ayrı söyleşiyi bir araya getiriyor. Hüseyin Akın’ın yanı sıra, ilk kitabı geçtiğimiz aylarda Profil Yayınları’nın Edebiyat Dizisi’nden çıkan şairEmel Özkan’la yapılan söyleşi de bu sayının ürünleri arasında. Emel Özkan’ın söyleşisi, ilk kitabıyla okur karşısına çıkan, acemi değil tecrübeli bir ismin derinliğini yansıtıyor. Emel Özkan’la söyleşiyi Furkan Çalışkan gerçekleştirmiş. Her iki söyleşiyi de İbrahim Tenekeci’nin yeni kitaplara dair inceleme yazıları takip ediyor. Derginin bu sayısında Emel Özkan ve Hüseyin Akın’ın yeni kitaplarının incelendiği yazılar dışında Suavi Kemal Yazgıç’ın Alper Gencer şiirine dair yazısı ve Mustafa Akar’ın Nadir Aşçı’nın Gölge Kırk kitabına dair yazısı yer alıyor.

Cevdet Karal, Gonca Özmen, Haşmet Babaoğlu, Furkan Çalışkan, Efe Murad, Hasan Selami Binay, Bülent Parlak, İbrahim Tenekeci, Mehmet Tepe, Hüseyin Akın, Emel Özkan, Habil Sağlam, Ertuğrul Rast, Murat Saldıray, Abdüssamed Bilgili ve Bülent Parlak bu sayının şairleri. Ayrıca William Blake ve Gabriela Mistral de tercüme edilen şiirleriyle bu sayıya dahil oluyor. Şubat sayısının şiire dair sürprizi ise Ahmet Murat’ın, dergilerde çıkan şiirleri masaya yatırdığı “Bugünlerde Şiir” yazısı. Ahmet Murat, yazısının girişinde, sonraki sayılarda da sürmesi beklenen bu bölümün işlevini şu şekilde ifade ediyor: “Bu bölümde, dergilerde yayınlanan şiirler ağırlıklı olmak üzere, yeni çıkan şiir kitapları, belki şiir etkinlikleri üzerine değiniler yer alacak.” Öte yandan Abdullah Harmancı’nın ilk sayıdan itibaren titiz bir biçimde hazırladığı “Dergilerde Öyküler” yazıları bu sayıda da sürüyor.

İtibar’ın bu sayısına hikâyeleriyle katılan isimler ise şöyle: Fatma Barbarasoğlu, Sadık Yalsızuçanlar ve Abdullah Harmancı. Şubat sayısında yazılarıyla yer alan diğer isimler ise Hüsrev Hatemi, Kâmil Yeşil, Lütfi Bergen, Müslim Coşkun, Gülçin Durman, Murat Erol, Ayhan Demir ve Afşin Selim.

 

 

İzdiham