10 Temmuz 2019

Hayal Bilgisi’nin 33. Sayısında Müştehir Karakaya Var

ile izdiham

Ayşe Ünsal ve Cihat Albayrak yönetiminde yayın hayatını 9 yıldır sürdüren Hayal Bilgisi Edebiyat ve İyilik Dergisinin 33. sayısı çıktı.

Müştehir Karakaya Özel Sayısı olarak çıkan Yaz 2019 tarihli dergi, şair Müştehir Karakaya’nın önce İstanbul Cağaloğlu, ardından Van merkezli edebi yolculuğunu 80 sayfalık içeriğiyle okura sunuyor.

Karakaya’nın 40 yılı aşan edebi hayatında yer eden pek çok yazar ve şair dergide yazıları ile yer alıyor. D. Mehmet Doğan, İbrahim Tenekeci, Nurullah Genç, Nurettin Durman, Ahmet Kurbani, Mürsel Sönmez, Hüseyin Akın, Tayyib Atmaca, Fahri Tuna, Abdurrahman Adıyan, Nurullah Ulutaş, Behçet Gülenay, Eyyüp Azlal, Arif Onur Solak, Cihat Albayrak, Mustafa Işık, Leyla Mihrinaz Engin, Karabeyeser Abdulbari, Erdal Şahin, Halit Yıldırım, Mehmet Feyat, Bekir Oğuzbaşaran, Melih Erzen, Mustafa Uçurum Hayal Bilgisi’nin Müştehir Karakaya Özel Sayısında yer alan yazar ve şairler. Dergide, Karakaya’nın en eskisi 1979’a ait olan toplam 33 adet fotoğrafı bulunuyor.

Karakaya, dergideki biyografisinde kendisini şu sözlerle tanımlıyor: “Gençliğini hiç yaşamamış, hastalıklarla boğuşmuş, akademik bir kariyer yapmamış, kendine has bir delilikle İstanbul’da at koşturmuş, ihanete uğramış, üç günlük dünyasında üç gün üst üste hiç karnı doymamış, aristokrat bir aileden gelen ama ne şehirli olabilmiş ne köylü kalabilmiş, ölümle yaşam arasında gelgitleri olan, nirvanayı arayan, Kaf Dağına doğru kanatsız yola çıkan bir meczup…”

Geçmişte çok sayıda derginin kuruluşunda yer alan ve yayın yönetmenliklerini yapan, yerel gazetelerin çıkarılmasına öncülük eden, 40 yılı aşan edebi hayatında çok sayıda yazar ve şairin ilk eserlerini yayınlayan, kendilerine yol gösteren Müştehir Karakaya ile ilgili dostlarının yazıları yanında, dergide çeşitli istatistiki bilgilere ve listelere de yer veriliyor. Müştehir Karakaya kronolojisi, biyografi, kitaplarının yayınevleri ve basım yıllarının da detaylandırıldığı listesi, kendisiyle yapılan çok sayıdaki söyleşiden alıntılar, kendisine ithaf edilen şiirler, Fahri Tuna ve Bekir Oğuzbaşaran tarafından kaleme alınan iki adet portre, öncülük ettiği ve emek verdiği dergilerin listesi, kendisinin kaleme aldığı anıları, Ocak 2012’de Hayal Bilgisi’nde kendisiyle yapılan ilk söyleşi, kitaplarıyla ilgili tahliller ve daha pek çok metin Hayal Bilgisi’nin 33. sayısında yer alıyor. 

Özel sayı Cihat Albayrak, Ahmet Kurbani, Nurettin Durman, Mustafa Işık ve Behçet Gülenay’ın yaklaşık iki aylık çalışması sonucu hazırlanmış. Derginin kapağında yer alan Müştehir Karakaya portresini Ahmet Uzun çizdi, dizgi ve görsel tasarımı Yunus Ünsal yapmış.

İZDİHAM