22 Aralık 2021

ESKADER 2021 KÜLTÜR SANAT ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

ile onurkorkmaz

ESKADER 2021 Kültür-Sanat Ödülleri açıklandı. Toplam 11 dalda verilenödüllerin sahipleri belli oldu.

ESKADER yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre,Prof. Dr. Sadettin Ökten’e “üstün hizmet ödülü” verildi. 2021 yılı içinde yapılan değerlendirmelere göreProf. Dr. Mustafa Koç “araştırma”, Prof. Dr. Cemal Kurnaz “deneme”, Duygu Orak  “klasik Türk sanatları”, Sultan Polat “roman” ödülüne layık görüldü.

ESKADER 2021 Kültür -Sanat Ödülleri Şöyle:

1. Araştırma

MUSTAFA KOÇ, Revnakoğlu’nun İstanbul’u, İstanbul’un İç Tarihi: Fatih, Fatih Belediyesi Yayınları

2. Deneme

Cemal Kurnaz, Yunus’un Nefesi, Post Yayınları

3. Hatırat

Ahmet Emre Ateş, Her Sayfası Altın Değerinde: Ahmet Ateş, Büyüyen Ay Yayınları

4. Hikâye:

Yücel Öztürk, Kuş Kesen,Ötüken Neşriyat

5. İnceleme

Mehmet Samsakçı, Tütmeye Devam Eden Buhurdan: Yahya Kemal, Ketebe

6. Klasik Türk Sanatları

Duygu Orak/ Ebru sanatı

7. Roman:

Sultan Polat, Altın Kubbenin Esrarı, Kapı Yayınları

8. Şehir/Kültür:

Sait Ebinç, Mektepten Memlekete Bir Şehir Estetiği Van, Ötüken Neşriyat

9. Şiir:

Fatma Aksu, Duvarından Memnun Olmayan Taş, Söğüt Kitaplığı

10. İlk Kitap

Süheyla Karaca Hanönü, Karaca Gözü, Okur Kitaplığı

11. Üstün Hizmet Ödülü:

Prof. Dr. Sadettin Ökten

13’üncü İstanbul Edebiyat Festivali, yakın zamanda vefat eden Şair ve Yazar Sezai Karakoç temasıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

Sultanbeyli Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen festivale, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdi.

20 Aralık’ta başlayan festival 26 Aralık’a kadar devam edecek. Açılış programında, 13’üncü İstanbul Edebiyat Festivali ödülleri de sahiplerini buldu. “Sezai Karakoç’un Düşünce Ufukları” eseriyle Mehmet Erdoğan’a, “Sabah Yıldızı” eseriyle Mustafa Kirenci’ye, “Dirilişin Yapıtaşları” eseriyle Dr. Münire Kevser Baş’a, “Çağdaş Mesnevinin Peşinde” eseriyle Dr. Gökhan Tunç’a çeşitli ödüller verildi.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise 7 gün boyunca dolu dolu bir festival gerçekleşeceğini söyledi. Bütün kültür dostlarının bu festivalden yararlanmasını istediğini ifade eden Keskin, “13’üncüsü İstanbul Edebiyat Festivalimizi Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Sultanbeyli Belediyesi öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de desteğiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde bugün itibariyle başlatmış olduk. 7 gün boyunca İstanbul’da bir rüzgar esecek. Bu rüzgardan başta biz olmak üzere bütün kültür dostlarının faydalanmasını diliyoruz. Aynı zamanda da Sultanbeyli’de özellikle liselerimiz de şairlerimiz, yazarlarımız ve edebiyatçılarımızı gençlerimizle buluşturmuş olacağız. Böylelikle 7 gün dolu dolu bir festival gerçekleşmiş olacak” dedi.

BIYIKLI: TÜM ZİRVE YANLARI AYRINTILARIYLA ELE ALINCAK

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı açıklamasında, ”İstanbul Edebiyat Festivali 13 yıldır İstanbullularla buluşmaya devam ediyor. Edebiyat festivalimizin bu yılki teması Diriliş ve Edebiyat. Rahmet-i Rahman’a uğurladığımız Sezai Karakoç anısına gerçekleştirdiğimiz bu festivalde üstadın farklı cepheleri, eserleri üzerinde incelemelerde bulunan, edebiyat araştırmacısı olarak gördüğümüz, tanıdığımız kim varsa onlarla birlikte 7 gün boyunca program olacak. Sezai Karakoç mağlumunuz olduğu üzere çok yönlü bir şahsiyet. Düşüncede zirve, hem edebiyatta, hem de şiirde zirve. Bütün zirve yanları 7 gün boyunca ayrıntılarıyla ele alınacak. Çok bereketli ve hareketli bir festival olacak. Festivalin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMSÜZ ESERLERİ SESLENDİRİLDİ

Festivalin açılışında Sezai Karakoç anısına Selahattin Kocaarslan’’ın sunuşuyla Nabi Avcı – Diriliş Neslinin Mimarı Sezai Karakoç konferansını gerçekleştirdi. Ardından İbrahim Sadri Diriliş Şairi Sezai Karakoç’un ölümsüz eserlerini seslendirdi. Festivalin kalan günlerinde ise Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi- Kızlarağası Medresesi’de farklı etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca festival kapsamında; yazarlar Sultanbeyli’deki okullarda öğrencilerle buluşacak.

‘BEN İYİ BİRİ OLMADAN ÖNCE’ ÖDÜLE DOYMUYOR

Paris Play Film Festivali’nden en iyi film ödülüyle dönen Şerafettin Kaya’nın

“Ben İyi Biri Olmadan Önce” adlı filmi  10 . Malatya film festivali gösterim sonrası Antakya Film Festivali’nden iki ödül birden aldı.

Expo 2021 Hatay etkinlikleri kapsamında bu yıl 9. düzenlenen Uluslararası Antakya Film Festivali’nde Şair-yazar-yönetmen ve oyuncu Şerafettin Kaya’nın sinema filmi Jüri Özel ödülü ve Türk sinemasının En anlamlı ödülü olan Yeşilçam özel ödülüne layık görüldü.

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Ansam Kültür Derneği ve Fotofilm tarafından düzenlenen festivalin galasına sanat, siyaset ve akademi dünyasından çok sayıda konuk katıldı.

Galanın açılış konuşmasını yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adnan Özkaya, HBB’nin kültür, sanat ve gastronomiye ev sahipliği yapmaya devam edeceğini ifade etti.

35 ülkeden 330 filmin yarıştığı festivalde, uzun metraj, belgesel ve kısa film kategorilerinde birbirinden kıymetli eserler sahiplerini buldu.

Üç ana kategorideki en iyi film ödüllerinin yanı sıra Yeşilçam, seyirci ve jüri özel ödülleri; en iyi kadın, erkek, yönetmen, kurgu ve senaryo ödülleri de sahiplerini buldu.

Şerafettin Kaya’nın yazıp yönettiği ve başrollünü oynadığı “Ben İyi Biri Olmadan Önce” sinema filmi 9. Antakya Film Festivalinde Yeşilçam ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

“Ben İyi Biri Olmadan Önce” sinema filminin yapımcılığını ise Alp Medya Ajans Hamza Alp üstlenmişti.

ŞEB-İ YELDA

Esenler Belediyesi güzel etkinliklerin arasına 21 Aralık kış dönümündeki en uzun gece olan Şeb-i Yelda’yı da ekleyerek  şiirlerle kutladı. Sezai Karakoç anısına düzenlenen gece “Diriliş Şiirleri” ile aydınlanlandı.

Şehir Ekranı, Radyo Esenler ve YouTube’dan canlı yayınlanan programda değerli şairler kürsüye gelerek ‘Diriliş Şiirlerini’ okudular.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte hüsn-i hat, tezhip, minyatür ve çini alanlarında dereceye giren eserlerden oluşan sergi de ziyarete açıldı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışmanın bu yıl sekizinci kez düzenlendiğini, teşvik dahil ödül alan eserlerin yer aldığı serginin de 24 Aralık’a kadar Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyarete açık olacağını söyledi.

Yarışmayı çok önemsediklerini, geleneksel sanatların yeniden üretilmesi ve yaşaması durumunda anlam kazandığını dile getiren Arısoy, “Biz Zeytinburnu Belediyesi olarak bu geleneksel sanatların yeniden yorumlanmasında bir katkı sunmak üzere bunu yapıyoruz.” dedi.

Ömer Arısoy, yurt içinden ve dışından çok sayıda eserin yarışmaya başvurduğuna işarete ederek, şunları kaydetti:

“Jüri, birbirinden kıymetli, birbirinden güzel eserler arasından zorlu bir seçim yaptı. Bu yıl 200’ü aşkın eser yarışmaya geldi. Yurt dışından 83 eser başvurdu. Bazı ödül alanların da yurt dışından katılan yarışmacılar olduğunu biliyoruz. Şimdiden bu yarışma, geleneksel sanatlar konusunda dünya çapında bir yarışma oldu. Elbette bu payeye erişmesinde hem jürideki kıymetli hocalarımızın hem de istikrarlı bir biçimde bunu sürdürüyor olmamızın çok büyük payı var. Emeği geçen tüm jüri üyelerine, kıymetli hocalarımıza, yarışmaya başvuran değerli sanatkarlara, sanatçılarımıza teşekkür ediyorum, ödül alan sanatçılarımızı tebrik ediyorum.”

Törende daha sonra dereceye giren eserlerin sahiplerinden etkinliğe katılanlara ödülleri verildi.

Yemenli hattat Abdulrahman Hasan İbrahim Al-Saeedi “Hüsn-i Hat Sülüs-Nesih Kıt’a”, Suudi Arabistan’dan Hany Fawzy Shaaban Mohamed El Tawel “Hüsn-i Hat Celi Sülüs”, Yılmaz Turan “Hüsn-i Hat Celi Talik”, Kadir Ertürk “Çini”, Emine Solak “Tezhip” ve Meliha Ayla Sayitoğlu “Minyatür” dalında birinci oldu.

Türkiye’nin farklı şehirlerinin yanı sıra Endonezya, Irak, Mısır, İran, Yemen ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerden sanatçıların katıldığı yarışmada, her kategoride birincilik, ikincilik, üçüncülük, teşvik ve sergileme ödülleri verildi.

Yarışma hakkında

Bu yıl Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür ve Çini olmak üzere 4 branş, 7 dalda düzenlenen yarışmaya 203 sanatçı eserleriyle katıldı.

Jüri tarafından yapılan titiz değerlendirme neticesinde her branştan dereceye giren ilk üç esere ve teşvik almaya hak kazanan iki esere ödül verildi. Ayrıca her branştan iki eser de sergileme hakkı kazandı.

Geleneksel sanatların ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen yarışmanın jürisinde bu yıl Ali Toy, Prof. Dr. Süleyman Berk, Doç. Dr. Savaş Çevik, Cevat Huran, Davud Bektaş, Tahsin Kurt, Fuat Başar, Levent Kum, Mehmet Gürsoy, Özkan Tokaç, Serap Ereğli, Timur Bilir, Abdullah Oğuzhanoğlu, Berna Karabulut, Emel Türkmen, Nilüfer Kurfeyz, Selim Sağlam, Esra Oğuzhanoğlu, Feyza Şen, Gaye Özen, Özcan Özcan ve Zaliha Peçe yer aldı.

Ödül alan eserlerin yer aldığı kataloğun da sanatseverlerin beğenisine sunulduğu program, jüri üyeleri ve sanatçıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

İZDİHAM