18 Haziran 2017

En Eski İnsan Fosilleri Yaşlandı

ile izdiham

Bu muhtemel Homo sapiens insanlığın tarihini anlamamızda bize yardımcı olacak.

 

Bu çene kemiği Irhoud 11 ilk, nerdeyse tam çene kemiği, Jebel Irhoud (Fas) arkeolojik bölgesinde keşfedildi. Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA, Leipzig

40.000 yaşında olduğu ve kuzenlerimiz Neandertallere ait olduğu varsayılan fosiller bilimsel aydınlanma sürecine girdiler. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, Faslı kemikler kendi türümüze aitmiş ve 40.000 yıldan daha yaşlılarmış. 315.000 yıl yaşında olduğu tahmin edilen iskelet kemikleri Homo sapiens türünün en eski bilinen örneği. Böylece varsayılan tür geçmişinden çok çok yaşlı, yaklaşık 100.000 yıl geride, bir örnek bulunmuş oldu.
Bir türün ilk örneğinin 100.000 yıl geri itilmesi çok ilginç bir hadise. Fakat birçok antropoljistin bu konu üzerinde şüpheleri vardı. Uzun zamanlar türün 200.000 yıl önce Doğu Afrika’dan türeyip tüm dünyaya bundan 150.000 yıl sonra göç ettiği düşünülüyordu. Fakat son bulunan genetik veriler Homo sapiens türünün daha önceden ortaya çıktığını tahmin ederek bilim insanlarını şüphelendiriyordu. Bu yeni çalışma ile arkeolojik bölge olan Jebel Irhoud’da bulunan fosillerle türün tarihçesi daha geriye giderek bu şüpheleri giderme adına çözüm yolları sundu.

Çalışmanın yazarı Jean-Jacques Hublin, evrimsel antropoloji alanında Max-Planck Enstitüsü Leipzig (Almanya), yaptığı açıklamada: “Şimdiye kadar alt Sahara taraflarında ‘Cennet Bahçesi’ olarak adlandırılan yerden türemiş olduğumuzu düşünüyorduk. Fakat bence Cennet Bahçesi Afrika’nın kendisi muhtemel Afrika – ve büyük, çok büyük bir bahçe.”

Çalışma yazarlarından Shannon McPherron’a göre “Genetik verilerle davranış verileri arasında bir kopukluk yaşıyorduk, bu keşif bunu çözdü.”

Çeviri: Mustafa Safa Karagöz

 Kaynak: popsci.com/oldest-human-fossils

İZDİHAM