5 Haziran 2017

Elazığ Akıl Hastanesi’nden Allah’a Mektup İzdiham’ın 29. Sayısında

ile izdiham

İzdiham Dergisi’nin 29. sayısı çıktı. Turkuaz renk kapağı ve “Yalnızlık Bütün İcatların Anasıdır” manşetiyle çıkan İzdiham, İzdiham Maarif Takvimi’yle okuyucularını selamlıyor. Takvimin 2 Haziran 1999 tarihindeki gündem ise şöyle: İnsan, annesinin olmadığı yere gitmemeli.”

00.05.1965 tarihinde Allah’a yazılmış mektup Elazığ Akliye Hastanesi’nde yatmakta olan Urfalı bir güzele ait. Şiire, öyküye ve romana sığmayan mektup bir sızının resmini çiziyor. Farkında olmadan geçip gittiğimiz hastane önlerinde neler olduğunu, neler yaşandığını bize anlatıyor. Mektup baştan başa Allah ile bir dertleşmeyi anlatıyor. Mektup şöyle bitiyor:

“Ben senden bir yol istedim

Sen beni yoldun

Sen benim neyime muhtaçsın”

 

Aynı zamanda İzdiham’ın 29. sayısında Mustafa Kutlu, Sevinç adlı hikayesiyle okuyucularla buluşuyor. Parkta simit satan iki çocuğun hikayesi Kutlu, kendine has naif kalemiyle anlatıyor.

İbrahim Varelci‘nin Karacaoğlan ile Fırsatçılar Arasındaki Farklar yazısı büyük Türk ozanı Karacaoğlan ile küçük çıkarcıları karşılaştırıyor. Tespitler okuyucuyu şaşırtacak.

Ömür bu kadar kısayken, hayat ne kadar uzun! diyen Gökhan Özcan, İzdiham’ın 29. sayısında yine kendine has üslubuyla “Bütün O Çıkmaz Sokaklar Nereye Çıkar?” diye soruyor.

Emine Şimşek ise her gün rastladığımız bir insan karakterini ele alıyor. Tutunamayanlar adlı sayfada Şimşek, “bu tesadüf belki de son bir hakkımdır” diyor.

Şair ve yazar Ali Ayçil bu sayıda yine muazzam bir deneme yazısı ile karşınıza çıkıyor. Kaçgın adlı denemesinde Ali Ayçil Yemen’i anlatırken şöyle diyor.  “İnsan Yemen’de bir gülüşü düşününce, alınyazısından geriye üç harf kalıyor.

İzdiham’da yer alan şiirlerin şairleri ise Bülent Parlak, Mustafa Kadir Çelik, Kazım Güler ve Ümit Yılmaz

Zeliha Yurdaer‘in bu sayıdaki yazısının başlığı ise “Düşüşe Geçtiysek Ölmeye Başlayabiliriz”. Öykü ve roman yazarı Güray Süngü ise “neden bana kalbini gösteriyorsun, orada bir şey yok ki, orası et, üstü kemik, üstü et, üstü deri, üstü çul çaputtan kıyafet demedim elbet.” diye sesleniyor okuyuculara. 

Oğuzhan Bükçüoğlu‘nun bu sayıdaki yazısı okuyucular üzerine. İyi Bir Okuyucunun Özellikleri başlığını taşıyan yazısında madde madde okuyucuların özelliklerini dile getiriyor.

Hurşit Abi’nin yazarı Berkan Ürgen ise Seni Gören Bazı Rüyalar Vardır adlı yazısında selamlıyor okuyucuyu.

Alper Çeker, “neyi sustuğum ancak halimden anlaşılır” dediği yazısın başlığı Aşkın Dili Sükûttur. “Hırs atına binenlerin gürültüsünden başkaca hiçbir sesin duyulmadığı dünyayı.” dediği yazısında Atakan Yavuz yine çok beğeneceğiniz bir yazı kaleme aldı. Mücahit Gündoğdu ise yazısında merakın sammiyetsizliğine değiniyor. İzdiham’ın genç ve yeni kalemlerinden biri de Hacı Ahmed Eriş. 

Yazar ve senarist Eda Tezcan, şehir hatlarında yaşadığı hadiseleri kendine has üslubuyla anlatıyor. Hatice Çay ise Agatha Christie ile Cingöz Recai’yi karşılaştırıyor. Kevser Tekin ise Lili’yi değerlendirdi. Ülke edebiyatında bu sayıdaki konuk ülke İran.

Mustafa Toprak’ın TRT Arşivi sayfası ve Ferhat Toka’nın yoksulluk üzerine soruşturmaları derginin en canlı sayfalarından. İbn-i Haldun’un hayat hikayesini ise Yunus Meşe anlattı. Yasin Kara’nın çok beğeneceğiniz Kuş Çiçeği adlı hatırasını okumanızı öneririz. Muaz Yanılmaz ise gıybet anayasasını yazdı. Hakan Göksel ise bu sayıda Moritanya’nın nasıl kurtulacağına dair önerilerde bulunuyor. Yazar ve çizer Çağatay Hakan Gürkan büyük özenle hazırladığı Cengiz Aytmatov değerlendirmesini çizgileriyle renklendiriyor. Tarık Taş ise  Kamerun’un unutulmaz golcüsü Roger Milla’yı anlattı. Rıfat Eroğu ise birbirinden ilginç yazılarına bu sayıda da devam ediyor. Çok beğeneceğinizi düşündüğümüz bir baba-kız yazısını ise Nurdal Durmuş kaleme aldı.

Psikolog-yazar Seda Nur Bilici bu sayıda Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar adlı eserindeki psikolojik vakalara değindi. Hakkı Özdemir ise İzdiham 29’da çok faydalanacağınız bir yazı  daha kaleme aldı. Turgay Bakırtaş ise ilginç konulara devam ediyor. Okuyunca ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Bir şair hassasiyetiyle Biri Bizi Yazsın diyen şair Dilek Kartal’ın yazısı günümüz kirini çok güzel anlatıyor. Monoklinik Notlar’ın yazarı ise Zehra Betül. Ahmet Cora ise Willam Butler Yeats’i anlattı.

İzdiham tüm gazete bayileri, D&R, Migros, Karfur ve NT mağazalarında satılmakta.

 

 

 

İZDİHAM