10 Mart 2016

Dünyanın Öyküsü’nde Necati Tosuner var

ile izdihamdergi

14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisinin 5. sayısı çıktı.

14 Şubat Dünyanın Öyküsü “#güneşgiderken” öyküye, romana ve eleştiriye “merhaba” diye sesleniyor.

Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği tarafından yayımlanan derginin yeni sayısı, edebiyata değer katan yazarlarımızdan Necati Tosuner’e odaklanıyor.

14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nün 5. sayısı farklı kuşaklardan önemli yazarların öyküleriyle dopdolu. Géza Gárdonyi’nin Türk Adaleti başlıklı öyküsünü Macarcadan Erkan Demir, Hermann Hesse’nin Kırmızı Ev’ini Murat Gürkan Gülcan, Virginia Woolf’un Perili Ev adlı öyküsünü Recep Nas, Saber Moghaddami’nin İzin başlıklı öyküsünü Azericeden Mustafa Balel, Rumjana Zacharıeva’nin deneysel metni Metamorfoz’u Mevlüt Asar dilimize kazandırdı.

Faruk Duman, Mahir Ünsal Eriş, Murat Başekim, Suzan Bilgen Özgün, Mehmet Ali Çelikel, Belma Fırat, Kemal Gündüzalp, Onur Çalı, Hande Gündüz, Saba Öymen, Özlem Y. Uçak, Murat Darılmaz, Güneş Sayın, Sacide Alkar ve Mustafa Başpınar yepyeni öyküleriyle 14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nde yer alıyor.

Şairin Öyküsü ve Konuk Ressam
Şairin Öyküsü bölümüne bu sayıda Salih Bolat konuk oluyor. Bu sayının konuk ressamı tuvallerinde daha çok kadınların umutlarına, düşlerine yer veren Mustafa Ayaz.

‘Güneş Giderken’
Edebiyatımızın dil ustalarından Necati Tosuner’i 14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nün 5. sayısında kapsamlı bir biçimde ele alınıyor. Mehmet Taner’in ‘Güneş Giderken’ isimli şiiriyle başlayan dosya, Behçet Çelik’in “Necati Tosuner’in İlk Dönem Hikâyeleri: Avuntu ile Usanç arasında” ile devam ediyor. Leyla Ruhan Okyay, “Necati Tosuner Öykücülüğü”’nü derinlemesine incelerken, Ali Günay’ın yazısının başlığı, “Yerinin Sahibi Bir Yazar”. Nemika Tuğcu ise “Denemeleriyle Necati Tosuner”i ele alıyor.

Hey Onbeşli Onbeşli Öykü Yolları Taşlı_9

Ercan y Yılmaz, söyleşi dizisine devam ediyor, sıradışı sorularını bu kez öykü dalında Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’nü kazanan Nurullah Kuzu’ya yöneltiyor.

Konuk Türler: Deneme

Erendiz Atasü, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü okurları için Hikâyenin Püf Noktası’nı yazdı.

Köşe yazıları
Adnan Binyazar’ın, köşe yazısının başlığı “Yasakları Delmek”.

Emin Özdemir “Yalınlığın Şiirselliği”ni yazdı.

Hülya Soyşekerci, “Leylâ Erbil’in İzleri”’ne bizi taşıyor.

Aysu Erden, Güçlü ve Karşıt Kadın adlı köşesinde Emrah Serbes’in Deliduman ve Erken Kaybedenler adlı kitaplarını ele alıyor.

Birsen Ferahlı da artık Köşe Yazıları bölümünde bizlerle. Kayıt Dışı başlıklı köşesinde yer alan ilk yazısının başlığı, Mahrem Dizin.

Ayşegül Tözeren, Edebiyatta Cadılaşma’yı yazdı. Latife Tekin’den Oylum Yılmaz’a…

Gamze Güller İzler’e devam ediyor: “Zamanın Uçurumu”

Pelin Buzluk, Deniz Faruk Zeren’in Öyküleri üzerine yazdı: ‘Uçurum Çiçekleri’

Yazılar
Sevinç Özer “Çağdaş Kısa Öyküde Obscuritas (Belirsizlik) Estetiği”ni derginin sayfalarına taşıyor. Alper Akçam soruyor: “Kült Öykü, Nasıl Kült Olur?” Çiğdem Ülker, “Türk Edebiyatının Kurucu Kuşağından Çağına Tanık İnsanına Tanıdık Ebubekir Hazım Tepeyran ve “Küçük Ağa” Öykü Dergiciliği”ni yazdı. Gül Durmaz’ın yazısının konusu ise, Hikâyenin Popüler Dergisi Resimli Hikâyeler .

Bir Raftan Bir Sahaftan
Kadir Yüksel her sayıda bir eski, bir yeni öykü kitabını ele aldığı köşesinde bu sefer Ülkü Tamer’in Tarihte Yaşanmamış Olaylar adlı kitabını ve Muzaffer Hacıhasanoğlu’nun kitabı Eller’i inceliyor.

İZDİHAM