1 Şubat 2021

Dergâh’ın 372. Sayısı Çıktı

ile izdiham

Dergâh dergisinin Şubat sayısında, şiirden denemeye, hikâyeden makaleye, söyleşiden çeviriye, okurun ilgisini çekecek ve besleyecek metinler yer alıyor.

Derginin bu ayki en önemli sürprizi, Fatih Güldal’ın İstanbul Erkek Lisesi arşivinden çıkardığı Modern Türk Düşüncesi’nin önemli isimi Hilmi Ziya Ülken’e ait kıymetli evrak. Evrak, Ülken’in çocukluk/ilk gençlik dönemine dair altın değerinde bilgiler içeriyor. Dergâh, yeni ortaya çıkan bu belgelerin müjdesini kapaktan veriyor.

Alper Gencer, Abdulhâlik Aker, Ahmet Yılmaz, Aleyna Taran, Eda Fırat, Emre Söylemez, Mehmet Mumcu, Hasan Enes Gündüz ve Eyüp Kurt Şubat ayının şairleri.

‘Derkenar’ sütunlarında Ayşe Nur Biçer, Yağız Gönüler’in üçüncü şiir kitabı ‘Freud’un Göremediği Rüya’yı Merve Uygun ise Mahmut Sami Yıldız’ın ilk hikâye kitabı ‘Yankı Ustası’nı tanıttı. Kübra Akgün, Dilara Ayşe Akdeniz ve Aytaç Ören dergiye hikâyeleri ile katkı veren isimler.

Mukadder Gemici, İstanbul’a dair bir denemeyle yer alıyor Dergâh’ta.

İnci Enginün, internette dolaşan Halide Edip şiirleriyle ilgili önemli bir not düşüyor. Levent Dalar, Ali Ayçil’in son deneme kitabı ‘Usta Konuşmak İstiyor’u tanıtıyor.

Turan Karataş, okuyucuları rahmetli Orhan Okay’ın ‘Balat’ kitabının sayfaları arasında bir semt gezisine çıkarıyor.

Mustafa Özel’in makalesi ister istemez şu soruyu sorduruyor: Tanrı mı para mı? Fatma Barbarosoğlu, ara ara kaleme aldığı resim yazılarına bir yenisini ekliyor.

Şubat ayının ‘Orta Sayfa’ konuğu İspanyol yazar Iván Repila. Repila’yla, bir süre önce Dergâh Yayınları’ndan çıkan romanı ‘Atilla’nın Atını Çalan Çocuk’tan hareketle bir sohbet gerçekleştiriliyor. Selim Karlıtekin’in hazırladığı söyleşiyi, Öznur Karakaş Türkçeye çevirmiş.

Zeynep F. Özdemir’in Tim Parks’tan yaptığı tercümede Çehov ve Dickens karşılaştırılıyor. İlginç bir kıyaslama doğrusu. İbrahim Öztürkçü, Turgay Anar’ın son kitabı ‘Huzur Atlası’nı tahlil ediyor.

Şeyma Karaca Küçük, Ayhan Geçgin romanlarının toplu bir fotoğrafını çekiyor. İsmail Süphandağı, makalesinde Tanpınar’ı gelenek ve tenkit bağlamında ele alıyor. İsmail Kara, önemli bir soru soruyor: Yakın dönem siyasi tarihimizde bazı ‘rüya’lar gerçekten görüldü mü?

Dergâh’ın arka kapağında ise Mustafa Kutlu’nun ‘İçe Dönük ve Derin’ başlıklı denemesi bulunuyor.

İZDİHAM