4 Eylül 2016

Dergâh’ın 2016 Eylül sayısı çıktı

ile izdiham

Derginin Eylül sayısında Bilal Kapısız’ın tespit edip yayınladığı yazıda Ömer Seyfettin, ‘Türkiye haricindeki Türk edebiyatı’na dikkat çekiyor.

Dergâh’ın Eylül/319. sayısında Murakami sevenler için ilginç bir yazı yer alıyor. Kendisi de bir ‘Haruksit’ olan (Japonya’da Haruki Murakami tutkunlarına verilen ad) Aki Yasuo Kankılıç, ülkesinin dünyaca ünlü romancısı Murakami’yi Dergâh için kaleme almış.

Eylül sayısının ‘Orta Sayfa’ konuğu, Süleyman Seyfi Öğün. Öğün, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ertesinde ‘yerlilik’ üzerine önemli tespitlerde bulunuyor.

İlk çıktığı yıllarda dergiye yazı ve çevirileriyle katkıda bulunan Mustafa Özel de uzunca bir aradan sonra ‘Paralel eylem romanı’ başlıklı güzel bir makaleyle Dergâh’ın sayfalarında yerini almış.

Nazım Payam, Atakan Yavuz, Mehmet Şahinkoç, Rumeysa Nur, Kerem Yılmaz, Selma Yıldırım Kıldan, Yahya Kurtkaya, Umut Cemal, Cafer Keklikçi ve Davut Güner Eylül sayının şairleri.

Ali Ayçil, Zeynep Arkan ve Şadi Kocabaş ‘derkenar’ sütunlarında yazmış.

Nurcan Toprak ve Nihan Feyza Lezgioğlu dergiye hikâyeleriyle katkıda bulunmuş.

Necip Tosun, öykümüzün başyapıtlarından biri olarak gördüğü İrfan Yalçın’ın ‘Cellat Ağlıyor’unu, Atakan Yavuz ise Nergihan Yeşilyurt’un ilk şiir kitabı ‘Otomatların Marşı’nı değerlendirmiş.

Alâattin Karaca roman eleştirilerine devam ediyor. Karaca’nın yazısının başlığı: Havva’nın Oxford’daki kızları.

Mustafa Karabulut, ölümünün yirminci yılında hikâyeci Şevket Bulut üzerine bir metin kaleme almış.

Yakup Öztürk, Nevsâl-i Milli’den Rıza Tevfik’in Fazıl Ahmed Bey’i anlattığı portreyi paylaşmış okuyucularla.

Fatma Barbarosoğlu etkileyici bir fotoğrafın altına notlar düşmüş.

Mustafa Kara, İsmail Kara’nın hazırladığı ‘Mahya’ kitabından bahisle, okurları gençliğinin İstanbul’unda güzel bir kültür seyahatine çıkarmış.

Muhammed Safa, Temmuz ayında Paris’te hayatını kaybeden İranlı yönetmen Abbas Kiarostami üzerine yazmış.

Arka kapakta ise Mustafa Kutlu’nun ‘Türk’ adlı kısa hikâyesi var.

İZDİHAM