30 Ağustos 2017

Biz Hep Söylerdik, Sanat Diye Saçmalık Yutturdular

ile izdiham

İzdiham kurulduğundan beri sanat diye halktan uzak kendilerinin bile anlamadığı sahneleri, şiirleri, edebi eserleri kurgulamaya ve satmaya çalışanlara yüz vermedi. Çünkü biz şunu iyi biliyorduk: Bizim analarımız, babalarımız eve geldiğinde elinde viski şişesiyle hoşgeldin demezdi. Gülümseyerek, hoşgeldin derdi. Biraz çekingen, biraz mahçup ve çokça mutlu olurlardı.

Şiir yazıyoruz diye saçmasapan kelimeleri şiirlerinde kullananlarla da hep dalga geçti. Bu bir aşağılama değildi, onları halkın seviyesine yükseltmekti. Halk, anlar eninde-sonunda. Biz bunu biliyorduk.

Edebiyatı hayattan koparanlara karşılık da hem sitemizde, hem dergimizde hep mücadele ettik. Otobüs muavinleri ile röportaj yaptığımızda İzdiham Dergisi için; bize garip garip bakanlar, yazılarındaki karakterleri Amazon ormanlarından bile seçemiyorlardı.

Bizim amacımız hep şu oldu: Bu toprakların her sesine kulak vermek. Şiirde de, sinemada da, romanda da, hikayede de. Çünkü kompleksli olmak sanatçı olmak değildir. Sanatçı olmak, vicdanlı ve yol gösterici olmaktır. Sanat zaten bunun için vardır.  (İzdiham’ın Notudur). 

 

Yeşilçam ruhu geri geliyor

Malatya Film Festivali’inde bu yıl aile kavramını öne çıkaran filmlere “Eğilmez Aile Filmleri Desteği” verilecek. Festival direktörü Suat Köçer, 100 bin lira yapım destekli proje için “Ertem Eğilmez filmlerinden de ilhamla, ailenin her şeye rağmen vazgeçilmez bir kurum olduğuna dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

alatya Film Festivali bu yıl 9-16 Kasım tarihleri arasında 7. kez düzenlenecek. Festival direktörü Suat Köçer, bu yıldan itibaren bu toprağın değer ve olgularına yaslanan bir duyarlılıkla gerçekleştirmeye çalışacaklarını söylüyor. Bu konudaki ilk adımlardan biri atıldı. Yapım aşamasındaki projeleri desteklemek amacıyla Malatya Film Platformu oluşturuldu. Bu kapsamda Ertem Eğilmez Aile Filmleri Desteği hayata geçirilecek. Jüri tarafından seçilecek projeye 100 bin lira yapım desteği vereceklerini söyleyen Köçer, “Ertem Eğilmez filmlerinden de ilhamla, ailenin her şeye rağmen vazgeçilmez bir kurum olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Platformun özgün filmler üretilmesinde önemli bir misyon üstleneceğine inanıyorum” dedi.

KÖTÜ GÖSTERİLİYOR

Aile kavramının sinemadaki kullanımına dikkat çeken Köçer, “Son yıllarda aile temalı filmler aile kurumunu menfi boyutlarıyla ele alıyor. Aileden kopuşun bireye özgürlük sağlayacağı, bütün yüklerinden bu şekilde kurtulabileceği tezi savunuluyor. Aileyi temsil ettiği değerleri büsbütün kötü kabul etmek, bu anlayışın yaygınlaşmasının toplumun hayrına sonuçlar doğurmayacağı çok açık” dedi. Köçer, aileyi tıpkı Ertem Eğilmez’in filmlerindeki gibi ‘bireysel sorunlar yaşansa da hayatın zorluklarına karşı birlikte mücadele verilen yer’ olarak tanımlıyor.

Sinemacılar memnun

Ertem Eğilmez Aile Filmleri Desteği’ne başvurular 1 Eylül’de bitiyor. Şu ana kadar Malatya Film Platformu’na yoğun bir ilgi olduğunu ve başvuran projelerin önemli bir kısmı iyi işlere imza atmış, tecrübeli yönetmen ve yapımcılardan oluştuğunu kaydeden Köçer, “Gelen tepkilerden projenin sektörde ciddi karşılık bulduğunu gözlemledik. Pek çok yapımcı ve yönetmen bizzat ulaşarak duydukları memnuniyeti dile getirdi” diyor. Malatya Film Platformu’nun bir diğer fonu da TRT Yapım Desteği. Buradan destek almak için tema sınırlaması yok ancak onun da uzun metraj ve kurmaca olma şartı var.

İZDİHAM