14 Haziran 2018

Bedir Acar, Seç, Beğen, Oku

ile izdiham

Kültür hayatımızın önemli parçası dergilerin yaz sayıları dopdolu sayfalar vaad ediyor. Şiirden eleştiriye, kuramsal yazılardan söyleşilere ufuk açıcı konular okuru çağırıyor.

Kendinize bir iyilik yapın, bir kitapçı dükkanına girin, gazete bayine gidin ve gözünüze kestirdiğiniz dergiyi bir paket sigara fiyatına alın. Sigaradan almaktan daha faydalı bir iş yaptığınızı kim inkar edebilir.  İşte size Haziran dergileri için küçük bir kılavuz. Bakalım hangi dergide ne var.

DERGAH: Dergisinin alameti farikası ‘Orta Sayfa Sohbeti’nde genç öykü yazarı Mustafa Çevikdoğan ile söyleşi var. Geçen yıl ‘Temiz Kağıdı’ adlı bir kitaba imza atan 1984 doğumlu yazar, ‘Hikayesi olan öyküler yazmak istiyorum’ diyor. Zor metinler okumayı sevdiğini ve masallara düşkün olduğunu da dile getiriyor.  Konusu, çocukluğunun Sivas’ında geçen bir roman yazmayı düşündüğünü de haber veriyor. Dergah’ın Derkenar bölümünde Nuhan Nebi Çam’ın ‘Uyanma Bildirisi’ ve Mustafa Kutlu’nun son eseri ‘İlmihal Yahut Arzuhal’ adlı kitapları üzerine değerlendirmeler var.

EDEBİYAT ORTAMI: Ankara mahreçli dergilerden Edebiyat Ortamı iki ayda bir yayınlanıyor. Fiyatı diğer edebiyat dergilerinin iki katı: 25 TL. Ve fakat, dergi bu sayısında 2018 Öykü yıllığı armağan ediyor okurlarına. Arif Ay, Beyhan Kanter, Erdem Dönmez ve Halil İlteriş Kutlu tarafından hazırlanan yıllık, geçen senenin öykü değerlendirmesi ve seçkilerinden oluşuyor. Tam 332 sayfa. Dergide Arif Ay’dan İsmail Kıllıoğlu’na, Merve Koçak Kurt’tan Şakir Kurtulmuş’a pek çok edebiyatçının şiir, deneme, inceleme ve eleştiri türünden eserlerine yer veriliyor. Prof. Dr. Mehmet Törenek ile Ahmet Hamdi Tanpınar ve roman sanatı üzerine altı sayfalık doyurucu bir söyleşi de dergide…

TÜRK EDEBİYATI: Tek ve önemli romanı Üç İstanbul ile haklı bir şöhrete kavuşan şair ve yazar Mithat Cemal Kuntay’ın Fatih Sultan Mehmet üzerine kitaplaşmayan ve bilinmeyen bir tefrikası olduğunu biliyor muydunuz? ‘Hayır’ cevabınızı duymuş gibiyim. O halde İbrahim Öztürkçü’nün yazısı Türk Edebiyatı dergisinde sizi bekliyor. Bu yazı edebiyat araştırmacılarının ilgisini oldukça cezbedecek. Dergideki bir başka ‘keşif’ de Talip Mert’in “Hammamî-Zâde İsmail Dede’nin Bilinmeyen Üçüncü Bir Şiiri” başlığını taşıyan araştırması.

İTİBAR: Dergi, Taha Kılınç ve Hüseyin Ahmet Çelik ile son yılların gözde konusu ‘sanat’ üzerine yapılmış iki söyleşiye yer veriyor. Türk Edebiyatının her kuşaktan önemli isimlerinin ürünleriyle katkıda bulundukları İtibar, Suavi Kemal Yazgıç’ın“Ölüm ve Ecel” şiiriyle sayfalarını açıyor, Cahit Koytak’ın“Yaşlı Şairin Duası”, Gökhan Ergür’ün “Postacı” ve Mehmet Aycı’nın “Naylon” başlıklı şiirleriyle devam ediyor. Öykü sayfalarında Star Gazetesince verilen Necip Fazıl Ödüllü iki yazar; Necip Tosun ve Betül Nurata’nın isimlerinin yanı sıra Yunus Develi, Selma Aksoy Türköz, Mehtap Altan ve Şule Kala yer alıyor. Dergide bundan başka gezi, inceleme, kitap değerlendirme yazıları da var

YEDİ İKLİM: Yedi İklim’in kapağını çevirdiğinizde önce şiirin esenlikli bahçesi karşılıyor okuru. Gönül pası şöyle bir silkelendikten sonra usta çizer Hasan Aycın’ın insanı her seferinde tefekküre davet eden çizgisi alıyor sıradaki yerini… Ardından usta yazar Ali Haydar Haksal’ın ‘Gündönümü’ başlıklı öyküsü… Mete Çamdereli  ise ‘Açık Yara’ olarak tarif ettiği Üsküp notlarını paylaşıyor okurla. Nesrin Karavar’ın konu başlığı da ilginç: Ortaça Katalan Mistik Edebiyatı…  Öte yandan Ali Haydar Haksal’ın yazı başlığı bile yeterince ilginç değil mi: Şiir ile felsefe arasında şiirsel denemeler…

İZDİHAM: İzdiham’ın sayfalarını ne zaman çevirsem ‘En artist dergi’ diyesim geliyor lakin yine de öyle söylememiş olayım. Zira gençlerin gözünde ‘yarası olanların dergisi’ İzdiham. Bu ‘yara’nın elbette düşünceyle, kendini ifade biçimiyle, eleştirel yaklaşımla, modern dünyaya karşı hesap soruşla ilgisi var. Nitekim, bir kitapçı vitrininde görüpte yaklaşırsanız şayet, İzdiham’ın kapağında şu cümleyle karşılaşacaksınız: İnsanlık aranıyor! Ölü ya da diri!

MUHAYYEL: Dergi dünyasının en genç üyesi Muhayyel henüz ikinci sayısında. Cemal Şakar yönetiminde çıkıyor. Daha çok kuramsal yazılara yer veriliyor Muhayyelde. Turan Koç’un ‘İslam sanatında soyutlama’, Necip Tosun’un ‘Deneme Edebiyatı’ başlıklı yazılarını, kendi kuşağının en önemli şairlerinden Hüseyin Atlansoy ile yapılmış bir söyleşi takip ediyor. Merve Parlak’ın şiirlerine de yakın plandan bakılıyor dergide.  İyi okumalar.

Bedir Acar, Star

İZDİHAM