10 Mart 2016

Ayraç Kitap Dergisi yeni yayın dönemine editör ve mizanpaj değişiklikleri ile girdi

ile izdihamdergi

 

Altı yıldır yayımlanan Ayraç Kitap Dergisi artık Yasin Demir’in yönetiminde, Hüseyin Çelik ve Ömer Faruk K.’nın editörlüğünde çıkacak.

Okuru olmayan bir ülkede dergi çıkartmak; suya yazı yazmak gibidir. Ayraç tam altmış dokuz sayıdır suya yazı yazıyor. Tutku olmasa ne kadar da imkânsız bir iş… Bu dergi bir kitap eleştiri dergisiyse hele… Malum, özellikle genç okurların yönelimi daha çok edebiyat ve şiir dergilerine olurken, kitap ve eleştiri dergileri maalesef rafların arkasında kalıyor.

Bu nedenle bugün ülkemizde onlarca edebiyat dergisi, yüzlerce edebiyat fanzini yayımlanırken ki bu asla kötü bir şey değil, kitap eleştiri dergisi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bugün artık önemli eleştirmenlerimizle okurun buluşma noktası daha çok gazete kitap ekleri…

Memet Fuat’ın “Yeni Dergi”si, bir dönemin meşhur “Virgül”ü, “Matbuat”ı gibi dergiler kalmadı artık. Mehmet Fuat’ın dergisinde bir kitabı yermesi ya da övmesi o eserin yazarı ve okurları için önemli görülen bir olaydı. “Virgül” 131 sayı yayımlandı ve Türk yazınına değerli eleştirmenler kazandırdı. “Matbuat” bir dönem okurun çıkmasını sabırsızlıkla beklediği nadir kitap eleştiri dergilerindendi.

Kurduğumuz geçmiş zaman cümlelerine rağmen Ayraç, eleştirinin ölmediğini düşünmektedir. Ayraç, bir “Virgül”, bir “Matbuat” gibi çıkması sabırsızlıkla beklenen bir dergi olmanın isteğini, heyecanını taşıyor.

Ayraç okurları, tek bir mahallede dar bir çıkmaz sokağa sıkışmış kısır, durağan bir dergi değil; caddeye çıkmış, aktüel fakat nitelikli kitapları takip etme, okuruna duyurma kaygısı güden, daha tarafsız, daha objektif, daha dinamik bir dergi okuyacaklar. Şairin de dediği gibi; “kitap rüzgâr olmalı, perdeyi kaldırmalı…”

Bu sayıda 97 kitap hakkında tahlil, tenkit ve tanıtım yazısı yer alıyor.

Kapak manşetinde Mustafa İslamoğlu’nun Kur’an ve Tabiat Ayetleri Işığında Yaratılış kitabı hakkında, Emrah Sarıbıyık imzalı yazı dikkat çekiyor.

Çocuk kitaplığının geniş yer tuttuğu sayıda Zeynep Kanbay, Taze Kitap yayın yönetmeni Zeynep Sevde Paksu ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bu ayın soruşturmasını Hüseyin Çelik. Erdem Çocuk, Elma Çocuk, Can Çocuk, Günışığı Kitaplığı yayın yönetenleri ile yaptı. Çocuk kitaplarının mimarları, yaza girerken çocuklar için kitap önerisinde bulunurken çocuk edebiyatına ve yayıncılık çalışmalarına dair bilgiler de paylaştılar.

Şiirin Gündemi’nde şiir, Kurmaca Gündemi’nde öykü ve roman, Editörün Masası’nda düşünce kitapları ele alınmaya devam ediyor.

Ayın kitabı köşesinde ise Mimar Fossati’nin Sultan Abdülmecid Han’ın desteğiyle Londra’da bastırdığı Ayasofya ve İstanbul ile ilgili gravürlerinin yer aldığı “Aya Sofıa Constantinople” adlı eseri yer alıyor.

Ayrıca; Tuba Dere, Unutma Dersleri’ni (Nermin Yıldırım), Abdullah Yıldırım Bir Çift Yürek’i (Marlo Morgan), Muhammed Erçetin Kan Kardeşler’i (Ernst Haffner), Aslıhan Özler Jane Austen’i (Claire Tomalin), Sadık Armutlu Doğu’nun Uzun Hikayesi’ni (Ahmet Kartal), Hüseyin Çelik Hikmet ve Manevi Hüner’i (Dr. Golamrizâ E’vânî), Veysel Altuntaş Hayallerimin Kitapçısı’nı (Petra Hartlieb), Ahmet Arslan Spinoza’yı (Çetin Balanuye), Ziya Oktay Foucault Hakkında Her Şey’i (David Macey), Mikail Çelik Sır: Aşıklar Ölmez’i (Fatih Duman), Saliha Ferşadoğlu Gülhatmi’yi (Kudret Ayşe Yılmaz), Nesrin Yoksuç Kalp Zamanı’nı (Ingeborg Bachmann- Paul Celan), Zeynep Kanbay Tirende Bir Keman’ı (Mustafa Kutlu), Salih Yüksel Ölüler Sır Saklamaz’ı (Nigel McCrery), Pirali Çağrı Şensoy Siyaset ve İktisat’ı (Yusuf Akçura) yazdı.

Kadir Pektezel, “Varoluşun Perspektifinden Tasarımın Gerçekliğine” makalesiyle yer alırken Ömer Faruk K, artık bir piyasa halini alan “imzalı kitaplar”ın izini sürdü.

İZDİHAM