25 Ocak 2019

2018 Yılında Çıkan Hikaye Kitaplarımız

ile izdiham

İzdiham olarak 2018 yılında birçok hikaye kitabı yayımladık. İzdiham 2018 yılında birbirinden nitelikli eserler verirken Dilek Kartal, Zeynep Kahraman Füzün, Saliha Büşra Konaktaş ve Mustafa Kadir Çelik ilk hikaye kitaplarını okurla buluşturdu.

Çünkü Hayat Bulaşıcıdır, Dilek Kartal

Enes Şakar’ın fotoğraflarıyla eşlik ettiği hikayeler gözümüzü kaçırdıklarımıza dikkat çekiyor.

“Yorgun, üstelik de geçkin bir yüzden, makyaj pamuğuna bulaşan sahte güzellik gibi… Şehrin bütün foyası, yokuşun dibindeki durakta, otobüs bekleyen ayaklarıma doğru akıyor.”

“Sen, bütün hesapların dışındasın. Henüz. Pasları ucuz bir yağlı boyayla gizlenmiş parmaklıklara ayağını dayamış, öylece sokağa bakıyorsun. Henüz bilmiyorsun ama bunlar, çok yakında koşup gitmek, içine karışmak, birlikte akmak için can atacağın hayatla arandaki en masum parmaklıklar.”

Köz Yanılması, Zeynep Kahraman Füzün

Kitabın ilk bölümündeki kısa öykülerde postmodern teknikler kullanılmış. Çarpıcı finaller ve duygusallık hakim öykülerde.

“Bir gün anne oldum. Ölmedim. Anneler ölmez diye öğrendim çünkü. Anneler ölmez ama babaların ölmesine engel olamazlar. Benim annem de babamın ölmesine engel olamamıştı.”

Kitabın ikinci bölümü küçürek öykülerden oluşuyor;

Tutulma
Çocuk annesine sordu: “Ay tutulması ve güneş tutulması var da dünya tutulması niye yok?” Kadın küçük çocuğunu coğrafik bilgilerle sıkmak istemedi: “Ay ile güneş birbirine âşık da o yüzden.”

Ölü Çağ Türküleri, Mustafa Kadir Çelik

Mustafa Kadir Çelik öykülerinde dil başarılı bir şekilde karşımızda.

“Hayır” dedi genç seyyah.
“Hayır, siz gerçekten de hikmetli ve kutsal bir yasağı çiğniyorsunuz. Seyyahlar her ne amaçla bir ülkeye giderlerse gitsinler yanlarında mutlaka hakikatten bir parça taşırlar. Onlara yarenlik yapmayı bilirseniz içlerindeki gizli niyetler iyiliğe dönüşür. Eğer onlarla kardeş olabilirseniz topraklarınız bereketlenir, halkınız huzura kavuşur”.
Bölge halkı ne zaman şehre bir yabancı gelse hemen etrafına toplanır, nereden gelip nereye gittiğini sorardı. Gelenler seyyahsa eğer onlardan misafirperverliğini eksik etmezlerdi. Şimdiye kadar kimse yol üzerinde gerçekleşen böylesine garip bir sorgulamayla karşılaşmamıştı. Çatışmalar eski sıklığını kaybetmiş, şehir neredeyse düştü düşecek gibiydi ama günün belirli saatlerinde bombardıman sürekli olarak devam ediyordu.

Şairane Hayatlar, Saliha Büşra Konaktaş

Saliha Büşra Konaktaş bu eserinde konu edindiği sanatçıların, kendilerinin veya yakınlarının anılarından da yararlanarak işin mutfağına kapı aralıyor; sanat eserinin oluştuğu mahrem alana ışık tutuyor. Arılar da bal yaparken açıkta çalışmazlar; ince bir mum tabakasıyla kapatırlar kovanın her yanını. Sanat eserinin doğuşu da böyle bir gizlilik ve mahremiyet içinde oluyor. Yani işin metafizik bir boyutu var. Sanatçılar bu dramatik süreci herkesle paylaşmak istemezler tabii. Bu doğum sancısı sürecinde gâh mutlu, gâh acılı anlar yaşanır.

İZDİHAM