7 Mart 2016

Tekrar Tekrar İzlenecek Bir Müzikal: İstanbul Efendisi

ile izdiham

Saadet Derya Yazgıç, izdiham.com için tiyatro oyunlarını değerlendirmeye devam ediyor.

Hikâyemiz 18. yüzyıl Osmanlısında geçer. Dönemin İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin Arif adında bir oğlu vardır. Adının anlamıyla oldukça tezat bir karakter olan Arif’i oyun boyunca pek çok şeyi unuturken ve zaten karışık olan olayları daha da karışık hale getirirken görürüz. Bir de kızı vardır Savleti Efendi’nin. Kızı Esma Hanım, gönlünü benli bir yakışıklıya kaptırmıştır. Bir gün Esma Hanım çarşıda gezerken âşık olduğu benli delikanlıyı (Safi Çelebi) görür ve ona mesajı oldukça fazla bir mendil atar. Ne yapacağını bilemeyen Safi Çelebi ise hemen esir alıp satan Çengi Afet’in yanına koşar. Çengi Afet ona Esma Hanım’ın verdiği mendilin ne anlama geldiğini açıklar. Bütün bunlardan habersiz Savleti Efendi ise kızının gönlüne yön verebilmek için cinlere perilere bel bağlamıştır.

Musahipzade Celâl’in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda Osmanlı’nın Lale Devri sonrası dönemine tanıklık ediyoruz. Ermeni, Rum ve Yahudi azınlıkların olduğu çarşıda geziyoruz. Hıdırellez, dilek ağacı, yumurta boyama gibi gelenekleri görüyoruz. Enfes şarkılarla kulağımızın pası siliniyor. Dekoru, kostümleri ve müzikleriyle dört dörtlük bir oyun seyretmiş oluyoruz.

Özellikle oyunun başında görülen Esma ve Dilaram’ın kullandığı fayton çok hoşuma gitti. Arif’in burçlarla olan imtihanı, falaka sahnesi, Esma Hanım’ın sandık sahnesi… Oyunda neleri sevdin deseniz buraya herhalde bütün oyunu yazmam gerekirdi. En iyisi siz gidip kendiniz oyunu seyredin. Kendi fikrinizi kendiniz edinin.

Oyunun dekor tasarımı Barış Dinçel’e ait. Dekor genel olarak sade bırakılmış. Orkestra da dekorun bir parçası olmuş ve sahne üzerinde görülüyor. Yani müzikallerde akla ilk gelen orkestra çukuru burada kullanılmamış.

Oyunun ikinci perdesinde oyuncular seyircilerin arasından geçerek sahneye çıkıyor. Böylelikle seyirci de oyuna katılmış oluyor. Bence izleyenin dikkatini çekmek adına çok güzel ve yerinde bir karar olmuş.

Oyunun geniş ve başarılı bir kadrosu var. Berna Adıgüzel, Edip Tepeli, Zafer Kırşan, Emre Şen, Tankut Yıldız, Zeynep Ceren Gedikli gibi başka oyunlardan da seyredip sevdiğim oyuncuları bu oyunda bir arada görmek çok daha keyifli olmuş.

Hem oyuncu hem de yönetmen olarak yakın takipte olduğum Engin Alkan’ın en sevdiğim oyunlarından biri de İstanbul Efendisi… Ben kendi adıma iki defa seyrettimse de yedi sekiz defa izleyenlere rastladıkça bir burukluk bir eksiklik de hissetmiyor değilim.

Eğer siz oyunu halen daha izlemediyseniz gidip mutlaka görün derim.

İyi seyirler.

Oyuna bilet almak için:

http://www.ibb.gov.tr/sites/sehirtiyatrolari/tr-TR/Sayfalar/Oyun.aspx?oyunid=313

Senin yazını beğenmedik oyun hakkında daha fazla bilgi istiyoruz diyenler için:

http://istanbulefendisiardiyesi.tr.gg

Yazan: MUSAHIPZADE CELÂL

Yöneten: ENGİN ALKAN

Dramaturgi: SİNEM ÖZLEK

Sahne Tasarımı: BARIŞ DİNÇEL

Kostüm Tasarımı: DUYGU TÜRKEKUL

Işık Tasarımı: MURAT İŞÇİ

Koreografi: SENEM OLUZ

Yönetmen Yardımcıları: ZAFER KIRŞAN, VOLKAN AYHAN, ASLI NİMET ALTAYLAR, SELİM CAN YALÇIN

Süre: 2 SAAT 45 DK.  2 PERDE

 

OYUNCULAR

Berna Adıgüzel, Cihan Kurtaran, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Edip Tepeli, Emre Şen, Gözde İpek Köse, Hamit Erentürk, Hüseyın Tuncel, Kayhan Erdem, Melisa Demirhan, Murat Güreç, Murat Üzen, Nazan Yatgın, Özge Midilli, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Senem Oluz, Serkan Bacak, Tankut Yıldız, Utku Akıncı, Volkan Ayhan, Zafer Kırşan, Zeynep Ceren Edikali

Saadet Derya Yazgıç

İZDİHAM