Tarık Akan aramızdan ayrıldı

Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Türk sinemasının ünlü oyuncusu Tarık Akan hayatını kaybetti.

13 Aralık 1949 tarihinde İstanbul’da doğan Tarık Akan, Ses Dergisi’nin yarışmasında birinci seçilerek sinemaya girdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başladı.

1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1973 yılında Yeşilçam’ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynadı.

1974 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırdı.

Ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976) adlı, serinin ikinci filminde rol aldı.

Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı.

Filmografi

– Vizontele Tuuba (film) (2003)
– Gülüm (film) (2002)
– Meşrutiyet – Abdülhamit Düşerken (film) (2002)
– Hayal Kurma Dersleri (film) (2000)
– Eylül Fırtınası (film) (1999)
– Mektup (film) (1996)
– Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey-Hep Aynı (film) (1995)
– Çözülmeler (film) (1993)
– Yolcu (film) (1993)
– Devlerin Ölümü (film) (1991)
– Uzun ince Bir Yol (film) (1991)
– Bir Kadın Düşmanı (film) (1991)
– Bir Küçük Bulut (film) (1990)
– Karartma Geceleri (film) (1990)
– Berdel (film) (1990)
– Üçüncü Göz (film) (1989)
– Dönüş (film) (1988)
– Yağmur Kaçakları (film) (1987)
– Kızımın Kanı (film) (1987)
– Ses (film) (1986)
– Adem ile Havva (film) (1986)
– Kıskıvrak (film) (1986)
– Acı Dünyalar (film) (1986)
– Beyoğlu`nun Arka Yakası (film) (1986)
– Bir Avuç Cennet (film) (1985)
– Tele Kızlar (film) (1985)
– Paramparça (film) (1985)
– Kan (film) (1985)
– Damga (film) (1984)
– Alev Alev (film) (1984)
– Yosma (film) (1984)
– Pehlivan (film) (1984)
– Beyaz Ölüm (film) (1983)
– Gecenin Sonu (film) (1983)
– Derman (film) (1983)
– Çocuklar Çiçektir (film) (1983)
– Arkadaşım (film) (1982)
– Yol (film) (1982)
– Kaçak (film) (1982)
– Delikan (film) (1981)
– Herhangi Bir Kadın (film) (1981)
– Adak (film) (1980)
– Sürü (film) (1978)
– Seninle Son Defa (film) (1978)
– Maden (film) (1978)
– Kanal (film) (1978)
– Lekeli Melek (film) (1978)
– Bizim Kız (film) (1977)
– Baraj (film) (1977)
– Nehir (film) (1977)
– Sevgili Dayım (film) (1977)
– Şeref Sözü (film) (1977)
– Aşk Dediğin Laf Değildir (film) (1976)
– Öyle Olsun (film) (1976)
– Kader Bağlayınca (film) (1976)
– Gece Kuşu Zehra (film) (1975)
– Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film) (1975)
– Ateş Böceği (film) (1975)
– Merhaba (Bizim Aile) (film) (1975)
– Delisin (film) (1975)
– Evcilik Oyunu (film) (1975)
– Ah Nerede (film) (1975)
– Çapkın Hırsız (film) (1975)
– Mavi Boncuk (film) (1974)
– Hababam Sınıfı (film) (1974)
– Memleketim (film) (1974)
– Mahçup Delikanlı (film) (1974)
– Esir Hayat (film) (1974)
– Kanlı Deniz (film) (1974)
– Boşver Arkadaş (film) (1974)
– Yaz Bekarı (film) (1974)
– Oh Olsun (film) (1973)
– Canım Kardeşim (film) (1973)
– Yalancı Yarim (film) (1973)
– Umut Dünyası (film) (1973)
– Bebek Yüzlü (film) (1973)
– Yeryüzünde Bir Melek (film) (1973)
– Üç Sevgili (film) (1972)
– Tatlı Dillim (film) (1972)
– Sev Kardeşim (film) (1972)
– Para (film) (1972)
– Azat Kuşu (film) (1972)
– Suçlu (film) (1972)
– Sisli Hatıralar (film) (1972)
– Aşkların En Güzeli (film) (1972)
– Feryat (film) (1972)
– Kaderimin Oyunu (film) (1972)
– Melek mi, Şeytan mı? (film) (1971)
– Beyoğlu Güzeli (film) (1971)
– Vefasız (film) (1971)
– Emine (film) (1971)
– Solan Bir Yaprak Gibi (film) (1971)

Ödüllerinden Bazıları

– 1973: 10. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Suçlu
– 1978: 14. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Maden
– 1984: 21. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Pehlivan
– 1989: 26. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Üçüncü Göz
– 1990: 27. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Karartma Geceleri
– 1992: 6. Adana Altın Koza Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Karartma Geceleri
– 1996: 33. Antalya Altın Portakal Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü
– 2003: 40. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu, Gülüm

İZDİHAM

İzdiham 28 Çıktı. İzdiham 28. Sayısında da yine herkesten farklı, her şeyden özgün, her şeyden daha şiir. 28. Sayı ile İzdiham yepyeni bir yolculuğa daha başladı.  Mustafa Kutlu, Gökhan Özcan, Bülent Parlak, Ali Ayçil, Bekir Şamil Potur, Atakan Yavuz, Berkan Ürgen, Yasin Kara, Çağatay Hakan Gürkan, Dilek Kartal, Onur Bayrak, Eda Tezcan, Seda Nur Bilici, Zeliha Yurdaer, Hakkı Özdemir, Feyza Özcan, İbrahim Varelci, Mustafa Toprak, Muhammed Palewi, Özer Turan, Alper Çeker, Yunus Meşe, Emine Şimşek, Ferhat Toka, Bilge Çiğe, Mücahit Gündoğdu, Sema Evin, Meltem Gülname Kaynar,  Hatice Çay ve Yağız Gönüler hepimiz ölecek yaştayız demeye devam ediyor. İzdiham 28. Sayıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: