20 Aralık 2016

Size söylemiştik; sosyal medya sizi aptallaştırıyor

ile izdiham

Bu, girişimciler ve işletme sahipleri için faydalı tavsiyeler, kaynaklar ve bilgiler sunan Inc. ile ortak olarak yayınlanan bir yazıdır. Aşağıdaki makale, önceden Inc.com adresi üzerinden yayınlanmıştır.

 

Hepimizin bildiği gibi, sosyal medya sizi verimsizleştirebilir. Düşüncesiz ve saldırgan kişilerseniz ilişkilerinizi zorlaştırabilir. Peki sizi gerçek bir ahmağa da dönüştürebilir mi?

Journal of the Royal Society Interface’te yayınlanan yeni bir araştırma bu konuyu ele alıyor. Facebook veya Twitter’da daha fazla vakit geçirmek bizi nasıl daha fazla aptallaştırabilir?

Tek sorun, örneğin, kitap okumak veya gerçekten bir şeyler öğrenmek için kullanılabilecek sürenin Farmville’de mahsullere tıklayarak harcanması değil. Asıl sorun, insanların diğerlerini taklit etme eğilimine sahip olmaları.

Zekanızı taklit edebilir misiniz?

Bu sonuca varmak için, bilim insanları gönüllülerden oluşan beş yapay sosyal ağ oluşturdu. Bazıları üyelerini, herkesin herkesle temas halinde olduğu sıkı bir ağa bağladılar. Bazılarıysa katılımcıları daha ayrı tuttular. Daha sonra katılımcılara bir dizi şaşırtmacalı bilmece çözme görevi verdiler. Peki, sosyal olarak daha fazla bağlı olan grup mu, yoksa daha az bağlı olan grup mu doğru yanıtlar verdi?

Kısa vadede daha fazla bağlantı daha fazla doğru yanıt verilmesini sağladı, ancak bunun sebebi üyelerin öğrenmesi değildi. Hayır, yalnızca çalıyorlardı.

Phys.org şöyle söylüyor: “Araştırmacıların bulgularına göre, iyi bağlantılı ağlardaki gönüllüler, kendilerine daha fazla soru soruldukça ve yanlarındaki kişilerin yanıtlarını daha fazla çaldıkça, daha çok doğru yanıt veriyorlar. Bu sonucun gösterdiği gibi, öğrenciler arkadaşlarıyla çok fazla bağlantıya sahip olduklarında, nerede yanlış cevap verdiklerini fark ediyorlar ve doğrusuyla değiştirebiliyorlar.”

Ancak daha akıllı sosyal bağlantılardan kopya çekmek, katılımcıların bağımsız olarak doğru cevabı bulma yeteneğini geliştiriyor mu? Açıkçası hayır. Yeni bir soru sorulduğunda, kopya çeken kişiler sosyal ağa ilk katıldıkları zamankinden daha iyi sonuç vermediler.

İyi ve kötü haberler

Sonuçlar hem sosyal medyayı destekleyen hem de eleştiren kişiler için cesaret verici. Grup seviyesinde yaklaşırsanız sonuçların olumlu olduğunu düşünmekte haklısınız. “Geniş ağlardaki diğer insanlardan kopya çekebilmek, analitik yanıtların hızla yayıldığı anlamına gelir. Bu da iyi bağlantılı insanların daha iyi karar vereceklerine yönelik vaatleri yerine getiriyor demektir,” diyor Phys.org.

Fakat bireyler için durum o kadar da olumlu değil. Sosyal ağ muhtemelen sizi daha akıllı hale getirmiyor. Aslında, gerçekten düşünmeyi gerektirmeden yanıtlar ve bilgiler sağlayarak sizi aptallaştırabilir, böylece analitik güçleriniz kullanılmayan bir kas gibi erimeye başlayabilir.

Öte yandan araştırma ekibinin belirttiği gibi: “Diğer taraftan, ön yargı, insanların analitik işlem yapmadan analitik yanıta ulaşmasını kolaylaştırıp yaygınlaştırır. Bu da analitik mantık yürütmenin sıklığını azaltabilir.” Uzun vadede şöyle uyarıyorlar: “Bağlantının artması, bizi ilk başta daha akıllı bir hale getirerek sonunda aptallaştırabilir.”

Çevirmen: Aylin Yeşiltaş, dusunbil.com
Kaynak: Time