2 Mart 2016

Seda Nur Bilici Cape Town Öyküleri Hakkında Yazdı

ile izdihamdergi

Uzun süre TRT’de metin yazarlığı yapan Ahmet Sait Akçay, yazı çalışmalarıyla; Kitap-lık, Yedi İklim, Kitap Dergisi, Virgül, Kırklar, Hece, Hece Öykü, Adam Öykü, Parşömen, Kritik, Eylül Öykü, Dünyanın Öyküsü, Özgür Edebiyat ve Hürriyet Gösteri gibi dergilerde uzun senelerdir yer almakta. Çeviri metinleri ve eleştiriyle de bilinen deneysel tarzda mikro öykü yazarımız son kitabı Cape Town Öyküleri’yle, okuyucusuyla buluştu. Ekim 2012’de  ilk baskısı yapılan kitap, Okur Kitaplığı’ndan çıktı.

Yazar, uzun yıllar Cape Town’un çeşitli bölgelerinde bulundu. Bu süre içerisinde Ortadoğu ülkelerinden farklı olarak bir siyaset kurgusu içerisinde uyanmamış olan bu gece renkli şehrin insanlarını ve yaşayışlarını seyretti.  Gün içerisinde işinde gücünde olan insanların gecelerini eğlenmeye ayırdığı o renkli sokaklara öyküsünü kurdu. Bu okyanus şehrinin günlük yaşantısı, telaş ve koşuşturmalarıyla birlikte; ötekilerini, suçlularını, çarpıklıklarını mercek altına alıyor. Aynı zamanda kozmopolit bir şehir olan Cape Town’ da yıllar önce bitmiş olduğu söylenen fakat zihinlerde kalıp yargıların yıkılmamış olduğu; sınırlar, sınıflar, deriler ayrılığı gerçeğiyle her seferinde yeniden yüzleşiyor. Şehirdeki bütün bir yaşamın sindiği duyguları yansıtmaya çalışıyor

Deneyselliğin iyice belirginleştiği, kurgunun konuya baskın geldiği 47 minik öyküden oluşan bu kitapta, okuyucuların bir giriş ile başlayıp devam eden klasik öykü yapısı beklemeleri düş kırıklığına sebep olacaktır. Her bir öykücük, bir zihin akışını, belki de serbest çağrışımları barındırıyor. Belirli bir konudan çok duygular sıralanıyor kitap boyunca. Yazarın daha önce, Mukavemet adlı kitabında da bir bölümü yer alan bu öyküler ilk bakışta zihinde tam oturtulamasa da irdeleyen okuyucuların başı ucunda bulundurmak isteyeceği türden bir anlatım ve yapıya sahip. Cape Town’un büyülü atmosferinden etkilenen bu kitap, yazarı tarafından; “burada kaldığım süre içinde, tecrübe ettiğim, hafızamın bir yerlerinde kazınmış hayat şeritlerinin kesişmesinden oluşuyor.” şeklinde ifade ediliyor.

Kitaptan bir bölüm:

ONE SHOT

Bu gece kapanmada yarası Beyaz bir kumrunun ağzında marijuana.
Sabaha karşı on kez değil yirmi kez değil yüz kez bin çığlıkla uyansa duvarlar sağıra kesilmiş bir şehir sükûnet
İzbe Cape Town mavisi kıpkızıl eril bir Siyah Delikanlı rahatlığında.

Seda Nur Bilici
İZDİHAM