1 Aralık 2017

Plak Mecmuası Çıktı

ile izdiham

Türkiye’nin ilk plak kültürü dergisi Plak Mecmuası’nın ilk sayısı yayımlandı.

1990’ların başında CD’nin ortaya çıkışıyla beraber rafa kalkan plak formatı, birkaç yıldır herkesi şaşırtan bir geri dönüş sergiledi. Nielsen Music’in açıkladığı verilere göre 2017’inin ilk dokuz ayı için plak satışlarında 2016 yılına oranla %3.1’lik artış gerçekleşti. Plak, artık basılı (physical) müzik pazarı içinde %16’lık bir paya sahip.

Kaybolduğu düşünülen bir kültür, plak kültürü, yeniden canlandı!

PLAK MECMUASI, tıpkı ABD ve Avrupa’daki örnekleri gibi geçmişten günümüze bu kültürü takip eden bir dergi, plak meraklıları ve koleksiyonerleri için bir kaynak olma iddiasıyla Türkiye’nin ilk plak kültürü dergisi olarak yola çıkıyor.

Mylos Yayın Grubu etiketiyle üç ayda bir yayımlanacak PLAK MECMUASI’nın düzenli yazarları arasında Murat Meriç, Murat Beşer, Ali Ece, Armağan Ekici, Özge Ç. Denizci, Yasemin Şefik, Salih Karagöz gibi isimler bulunuyor.

Ayrıca; Aptülika, sevdiği plaklar için tasarladığı alternatif plak kapakları, Emek Can Tülüş ise PLAK MECMUASI’na özel hazırladığı çizgi-öykü dizisiyle her sayıda yer alacak isimlerden.

PLAK MECMUASI’nın diğer düzenli bölümleriyse şöyle: Çıkan ya da çıkmak üzere olan yeni plakların ele alındığı “Çıktı Çıkacak”, başka ülkelerinden plak dükkanlarına uzandığımız “Uzak Diyarlardan”, yerli-yabancı plak koleksiyonerleriyle röportajların yer aldığı “Koleksiyoncu Muhabbetleri”, plak meraklısı ünlü simalarla “Plak Sohbetleri” ve plak dükkanlarında “Plakçı Sohbetleri”, nadir plakların incelendiği “Bul Bulabilirsen!” ve plak dünyasına yeni adım atacaklar için rehber niteliğindeki “İlk Adımlar”.

Kasım-Aralık-Ocak 2017-18 tarihli PLAK MECMUASI’nın ilk sayısı, 50. YILINDA 1967 başlıklı kapak dosyasıyla hazırlandı.

Dosya için Murat Beşer, Moğollar’ın kurucularından usta klavyeci Murat Ses ile özel bir röportaj gerçekleştirirken; Ali Ece, Murat Ertel, Armağan Ekici, Kaan Tona, Onur Bayrakçeken, Gökhan Budak, Altuğ Şenel ve Uğur Bekarlar da 1967’de yayınlanmış ve bugün klasik saydığımız plakları incelediler. PLAK MECMUASI ilk sayısında Okay Temiz’in 40. yaşını kutlayan eseri Oriental Wind’i de Armağan Ekici imzalı bir yazıyla andı.

Murat Meriç, Murat Beşer, Özge Ç. Denizci, Yasemin Şefik ve Salih Karagöz ilk yazılarıyla köşelerinin açılışını yaparlarken, Güven Erkin Erkal da yeni baskı yerli plakları yazdı. Mecmua’nın bu sayıdaki konuk yazarı ise bağımsız plak dükkanları ile post-punk ilişkisini kaleme aldığı yazısıyla İngiliz akademisyen – yazar David Wilkinson oldu.

Plak Sohbetleri’nin ilki, sinemaya da uyarlanan kült roman Trainspotting’in yazarı Irvine Welsh ile gerçekleşti. Ünlü yazar, Onur Bayrakçeken’in sorularını yanıtladı. İngiliz koleksiyoner ve müzik promoter’ı Phil Webb ile Türk koleksiyoner Güray Ali Canlı ise Koleksiyoncu Muhabbetleri’nin konukları oldular.

PLAK MECMUASI, bu ilk sayısının Uzak Diyarlar’ında Hindistan’dan Shah Music Centre’a uzandı. Plakçı Gezmesi’ndeyse rota Kadıköy’ün sevilen plak dükkanlarından Plakhane’ydi; dükkanın sahibi Deniz Bayrak, Mecmua’nın sorularını yanıtladı.

Son olarak, usta çizer Aptülika, çizdiği alternatif plak kapaklarından bir seçkiyi PLAK MECMUASI ile paylaşırken, Emek Can Tülüş de çizgi-öyküsünün ilk bölümüyle bir plakçının serüvenlerini anlatıyor.

 

 

 

İZDİHAM