4 Mart 2016

Gezgin Dergisi

ile izdiham

Nikaragua:
Ülkede iki mevsim var. Yaz ve kış olarak. Coğrafi yapısının doğurduğu çok sayıda mikro-mevsim de yaşanıyor Nikaragua’da. Seyahat etmeden önce Nikaragua’da gideceğiniz yerin hava durumuna bakmanızda fayda var.

Nikaragua, Orta Amerika’nın en geniş topraklarına sahip ülkesi. Ancak ülkenin pratikte tek bir uluslararası havaalanı var. O da başkent Managua’da bulunuyor. Ülkeye uçuşlar genellikle ABD, Meksika ve Kosta Rica üzerinden yapılıyor. Uçak biletleri oldukça ucuz. New York’tan Managua’ya gidiş-dönüş biletlerinin fiyatı, zamanında alındığında, 400–500 dolar arasında değişiyor. Ülkede iki mevsim var. Yaz ve kış olarak. Coğrafi yapısının doğurduğu çok sayıda mikro-mevsim de yaşanıyor
Nikaragua’da.

Aladağlar:
İlk gittiğimde Kapuzbaşı şelalelerinden Hacer ormanlarına, Soğukpınara ve oradan da Yedigöllere çıkmıştık. Herkesin indiği parkuru biz tersinden çıkıyorduk ve bu parkur bölgenin en zorlu parkurudur. Türkiye’nin en eski ormanlarının bulunduğu Hacer ormanlarını geçtikten sonra Soğukpınar’da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan tırmanış ortalama 6-8 saat sürmüştü. Hatta öyle ki zor tırmanışlarda içinde bulunduğumuz reel duruma bakarak bazı mevkilerin ismini biz koymuştuk. Katırçatlatan, Devebağırttıran, Gömlekyırttıran bunlardan bir kaçı…

İzcilik:

Teknoloji insanların tabiatla ve birbirleriyle olan ilişkilerini günden güne azaltıyor. Eskiden yaz tatillerini şehirlerin sokak aralarında ya da köylerde ninesinin yanında geçiren, gün boyu koşturup oynayan çocuklar, bilgisayar ve televizyonun başından kalkmaz oldular. O kadar ki bilgisayar oyunlarında bile birbirleriyle değil makinelerle yarışmaya başladılar. Kendilerini ve hayatı,

yaşamın getirdiği güzellikleri ve zorlukları en iyi tecrübe edebilecekleri yaşlarda bir odaya hapsolup zaman geçirmelerine şaşırmaz olduk.

GÜNEY DOĞU ANADOLU’DAKİ HIRİSTİYANLAR:

Türkiye’de yer alan yedi bölgeden biri olan, Güney Doğu Anadolu’da Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Urfa, Adıyaman, Batman ve Siirt illerine baktığımızda pek çok medeniyeti ve farklı inançları yan yana görebiliriz. Biz ‘bu bölgede Hıristiyanlar şimdi nasıl yaşıyorlar?’ sorusunun cevabını bulmak üzere yola çıktık. Gündelik yaşamları hakkında yaptığımız sıcak sohbetlerimizi sizlere aktarmak istiyoruz.

Avusturya’da Osmanlı izleri

Viyana çevresinde bulunan Mauerbach’ta, orman içinde, Türk mezar taşları ve mermer üzerine nakşedilmiş büyük bir tuğra bulunmaktadır. Avusturyalılar bunları Turkenstein(Türktaşı) olarak adlandırmaktadırlar. Bu taşların ilginç bir hikayesi var. 1717 Yılında Prens Eugen Belgrad kalesini Osmanlı’dan almıştı. Büyük vezir İbrahim Paşa yeniden Belgrad kalesini 1739′da alarak Osmanlı topraklarına katmıştı. 1789 Senesinde Avusturya’lı Komutan Gideon Von Laudon Belgrad kalesini
Osmanlı’dan tekrar aldı.

BiN YILLARIN KUTSAL EMANETİ HIRKA-i ŞERiF

Sevgili Peygamberimizin fetih müjdesine mazhar olan ve onun emanetlerini sinesinde yıllardır muhafaza eden kutlu şehir İstanbul. Bu günlerde tüm dünya gibi kutlu şehir İstanbul da tatlı bir telaşın içerisinde… Mübarek üç aylar, Ramazan, Kadir Gecesi derken yakında bayrama kavuşacağız… Ramazan ayı on bir ayın sultanı…Bereketin, rahmetin, paylaşmanın, huzurun ve mutluluğun tüm dünyayı sardığı bu saadet ayında Dersaadet’in, Sultan II. Mehmed’in ismiyle anılan Fatih semtinde telaşın, mutluluğun belki de en güzeli yaşanıyor…

 

İZDİHAM