17 Nisan 2016

Fosforlu Elma, 4. Sayısında “Tecrübe Yaşlanmaz, İnsan Yaşlanır” diyor

ile izdiham

Fosforlu Elma, 4. sayısıyla okurun karşısına sağlam içerik ve özgün tasarımıyla çıktı.

“Tecrübe yaşlanmaz, insan yaşlanır.”  mottosu bu sayıya ses veriyor. Dördüncü sayının çekirdek yazısı Abdullah Enes Aydın tarafından kaleme alınmış. Çekirdek yazısı öncelikle kapak seslenişinin nedenine giriş işlevinde. A. Enes Aydın, bu seslenmenin derinlikli çözümlemesini “Şair Dillerinde Hançer Yaşar!” denilecek satırlara bırakıyor. Derginin zamanında çıkmamasından doğan “dergi faydacılığı” Fosforlu Elma’nın karşıt görüşü.

Fosforlu Elma bu sayıda ilgililere ve meraklılarına yol gösterici iki röportaj sunuyor: Cengiz Özkan ile türküler üzerine ve Yalçın Armağan ile eleştiri ve şiir üzerine.

Dergi bu sayısında şiir türünde Fatih Korkmaz, Hasan Hüseyin Candemir, Mehmet Biter, Emir Gündoğdu, Bilal Çağlar, Recep Yılmaz, Abdüssamet Cinli, Mervan Söylemez, Yavuzhan Çağlayan, Kübra Şakar, Mehmet Şanlı, Muhsin Kandıralı, Hulusi Turhan, Ahmet Doğan, Hüseyin Dikmen, Abdullah Enes Aydın bulunurken deneme sayfalarında Murat Gökdemir, Münevver Şeyda, Aşk-ı Â’zam; Fasılhane’de Nilüfer Göktaş’la karşılaşıyoruz.

Uzun bekleyişin hakkını eserlerin dolu dolu olmasıya veren dergide öykücüler ise şu şekilde: Huriye Yılmazel, Elif Davarcı, Kenan Yusuf Taşkın, Gülşen Funda Çelik, Dilek Öksüz, Fatahan Büşra Özcan, Rasih Aslantürk, Sevde Özden, Merve Öykü Kaya, A. Kadir İnce, Betül Aksakal, Emine Yıldız ve Hüseyin Dikmen.

Sinema yazılarıyla Faruk Mustafa Ekici, Deniz Çobaner, Talha Ulukır dergi sayfalarından okura açılırken “Masal” bölümünde “Bir Yunus Masalı” ile Mehmet Akıncı yer alıyor.

Derginin çeviri sayfalarında Tatarca’dan yaptığı bir şiir çevirisiyle Emre Susam ve Aliya İzzetbegoviç tercümesiyle Zefir Ademi bulunuyor.

Zübeyir Selman Işık ve Merve Yavuz inceleme alanında karşımıza çıkan isimler.

Kitap incelemelerinde ise bu sayı, Dilek Öksüz, Elif Karavaş, Sâliha Özkan ve Fatma Soylu yer alıyor.

Hasbihâl sayfalarında Huriye Yılmazel, türler arasında geçişkenliğe vurgu yaptığı iç konuşmasıyla; “Arpacık” sayfasında ise Mehmet Biter neocan şiir anlayışına karşı manifestosuyla Fosforlu Elma’nın kendine has türlerine katkı sağlıyor.

Auschwitz-Birkenau’la ilgili bir gezi yazısı Pelin Çalış tarafından yazılmış. Zeynep Sarıtoprak’ın, Hz.İsâ’nın yeni bir din getirmediği tezi üzerine kurduğu yazısı ve Rahmi Oruç’un “Sosyallik ve Metafizik Boyutları” üzerine yazdığı yazı fikriyat bölümünde yer almakta.

Derginin fotoğraf kadrosunda A. Üsame Ceran, Ahmet Cengiz, Esma Akalın, F. Kübra Karnas, Hande Nur Altın, Hüseyin Taşkın, Sâliha Özkan, Serra Küçükçakaloğlu, Talha Ulukır ve Y. Hakan Sezgin buluyor. Bilal Karaca, Elif Yılmaz, Hazal Sezgin, Hilal Yaşaroğlu ve M. Ahmet Demir ise çizimleriyle derginin arasından okuru selamlıyor.

 

 

 

 

İZDİHAM