6 Mart 2016

Enfa Edebiyat Dergisi, 2. sayısı ile yeniden açtı.

ile izdiham

Kendisini Enfa Edebiyat’ta “şey” olarak tanımlayan Ubeydullah aslında derginin imtiyaz sahibidir. Derginin editörlüğünü Neslihan Ermahiş yapmakta, şiir editörlüğünü Eyüp Aktuğ ve nesir editörlüğünü Mete Almalı yürütmekte. Derginin sanat editörlüğünde ise Sümeyye Yöner bulunmakta. Enfa Edebiyat’ta Sosyal Medya Ekipler Amiri ise Liya Zerya. Enfa: Hüseyin Kaya. İkinci sayıda künyedeki yeni isim ise kapak çizimi; Feyza Husem’ e ait.

Enfa Edebiyat- Öykü

Sayının ilk eseri Cimri Adamlar başlığı ile sevgisiz hayatın hiçbir anlamının olmadığını anlatan öyküsü ile Tuba Küçük’e ait… “Üstelik küçük yüreklerde daha büyük bir mesele oluyor bu: Hasret, duvar ve acılar.”
Halil Baharat Dünyası başlığı ile Mete Almalı, hoş bir durum öyküsünün içine misafir ediyor dostlarını. İşte o baharatçıya neden uğramanız gerektiğine dair bir ipucu “ Bu dükkân bir bulmacadır. Herkes aradığı cevabı kıyısından köşesinden muhakkak bulur. Önemli olan yolu göstermektir.”
Müezzinin Elinin Kulağına Vardığı Bir Ânın Resmi Olası başlığıyla yine sayfanın kıyısında kendi dünyasında bir manzaraya takılı bırakan küçük öyküsü ile Ubeydullah var… Çocuk, ayaklarını sallarken oturduğu bankta o kadar çok şey oluyor ki.
Harflerin İntikamı isimli öyküsüyle Elif Davarcı, adeta harflerle dans ediyor bir yazının içinde. Son nefesine kadar bütün yazdıklarını özenle koruyacağına dair bir düşünce ile başını yastığa koymanın öyküsü. “Tuşlar bana ihanet ediyor…”
Narçiçeği Annem isimli öyküsüyle Liya Zerya, her anne gibi gülüşü büyük sesi şeker annesini anlatıyor. Bu yazıdan sonra sımsıkı anneye sarıları gelir insanın… “Günaydın narçiçeği annem”

Enfa Edebiyat- Deneme

Sayının ilk denemesi Balık Ekmek Manifestosu başlığıyla Jag Skrev eserinde her lokmada insanın yaşantılarını irdeleyip: “Yaşayın ve zehirlenin” diyor.
Tehlike Anında Kırılacak Cam başlığıyla Neslihan Ermahiş, hem en güvenli hem de en tekinsiz yerlerden ezber bozan ayrıntılar veriyor. “ Tehlike anında kırılacak cam gibi. Koparılacak gül gibi diken üstünde.”
Dökülen Yaşlarım başlığıyla Enes Yılmaz, 22’li yaşlarını bir muhabbet tavrında bizlerle paylaşmış…
Enfa Edebiyat- Şiir

Sayının ilk şiiri Tahammülfersa başlığıyla Eyüp Aktuğ kaleme almış. Kravatlar, Leyla, yollar, kapılar ve gazetelere tahammül savaşı verip Allah’a sığınan bir şiir…
“Çocuklar, bu ilk dersimiz
yara aldık
yaralarımızdan yürüyeceğiz Allah’a.”

Kayıp başlığıyla Orhan Asan ezbersiz geçen bütün yürekli günleri kaleme almış.
“Kendimize koşmaktan akıl edemedik yanımızda duranları
İçimize birikti böylece bütün olağan sebebiyetler tufanı.” Salyangozu Boğdum başlığıyla az cümlelik fakat çok anlam ifade eden çağrısıyla ikinci sayıda Buse Çapkın merhaba diyor.
Ateşin Söylediği başlığıyla Ela Alagöz “Önce Allah. Önce Kalem. Önce Sen” diyerek aklımızın boşluklarına bir şiir bırakmış.
Hep Yok Yere başlığıyla derginin ikinci sayısında da hoyrat heceleri özenle iliştiren Ahmet Yüksel, yolculuğu şu kelimeler ile süslemiş.

“ Gün ökçesine basarak
Sokulurken koynuna gecenin
Düşüp giderdin peşine
O birkaç hoyrat hecenin…”

Yol başlığıyla sayının son şiirini Orhan Batuhan Akgül kaleme almış. Şiirin yürüdüğü yolda imza niteliğindeki dize ise şöyle: “ Refakatçıya lüzum yoktur aşkta.”

Derginin şiirleri içerisinde Dengeli Manevra şiiriyle Serdar Ünal, Kuş Telaşı ile Çiğdem Ecehan, Topyekûn Savaş ile Tevfik Hatipoğlu, Kendime Dair ile Ali Yılmaz, Hedefi Çamaşır İpi Olan Poligonun Nişancıları ile Yasin Fişne, Listen to The Pouring Rain ile Mikail Burak Özkar derginin şiirsel bir duruş sergileyen yeni isimleri…

Enfa Edebiyat 2. Sayısında da yine hoş bir muhabbeti dostlarına sunarak Sibel Eraslan ile Enfa Muhabbeti’ni paylaşmış. (sayfa 6) Hayali bir söyleşi tarzındaki Bay/Bayan X’in Benim Hakkımı Çocuklara Verin başlıklı eseri ise bir yol kenarında sizi bekliyor. Bir de Tezer Özlü incelemesi ile Gözde Berberoğlu , Ölümün Ve Yaşamın İçinde Cesur Bir Kadın’ı sizlerle tanıştırıyor.

 
İZDİHAM