2 Mart 2016

Dino Buzzati, Büyülü Öyküler

ile izdihamdergi

“Aynı zamanda ressam da olan İtalyan yazar Dino Buzzati, sanayi toplumunun günümüz insanı üstüne bir karabasan gibi çöken baskısını, zaman zaman gerçeküstücü, zaman zaman soyut bir yaklaşımla işleyen öyküler, romanlar kaleme almıştır. Kaynaklarını, eleştirmenler bir yandan Poe ile Kafka‘ya bir yandan da Dostoyevski‘ye bağlarlar.”
Bir kitabının arka kapak tanıtımından aldığımız bu cümlenin en ilginç tarafı, kaynakların sıralandığı son cümlenin garip bir şekilde doğru olması. -Çünkü kitapların arka kapakları genelde bu tip pazarlama hileleriyle doludur-

Doğru duydunuz; biraz Poe, biraz Kafka, biraz Dostoyevski hatta siz şuna biraz Marquez, biraz da Borges ekleyebilirsiniz.

Büyülü Öyküler, Tatar Çölü ve Tanrı’yı Gören Köpek ile kıyaslandığında Buzzati’nin en az bilinen kitaplarından biri. Hâlbuki “kaleminden çıkan en iyi satırları tanıtmak amacıyla” derlediği seçkinin ikinci bölümü. Büyülü gerçekçilik denen Latin Amerikalı dostlarımızın icadı türün sınırlarında at koşturan Buzzati, bu kitabıyla bu sınırlarda dolaşmakla yetinmeyip onu hayli genişletmiş de.

Kolombre, Yumurta, Fareler gibi olağanüstü öykülerin yer aldığı bu incecik kitap hayatınızı değiştirmeyecek belki ama okumaktan haz aldığınız, bir mucize olsun da kitap hiç bitmesin diye dualar ettiğiniz o eski güzel günlere götürecek sizi.

Büyülü Öyküler, Dino Buzzati, Can Yayınları, Çev:Rekin Teksoy

İZDİHAM